Αναπληρωτής Καθηγητής
gban@uniwa.gr
210 538 5533
Κ11
Ο Γιώργος Μπανίλας είναι Διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Φυτών & Αμπελουργίας και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του ΠΑΔΑ. Έλαβε Πτυχίο Βιολογίας και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φυσιολογία & Βιοτεχνολογία Φυτών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, πραγματοποίησε έρευνα στη φυτική και μικροβιακή βιοτεχνολογία στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ και στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander Erlangen στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά. Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται στη βιολογία των φυτών και στη βιοτεχνολογία του συστήματος αμπέλου/οίνου, με έμφαση στις αντιδράσεις του αμπελιού στις περιβαλλοντικές προκλήσεις καθώς και στη βιοτεχνολογία των μικροοργανισμών που σχετίζονται με το αμπέλι.
Έχει ενεργήσει ως Υπεύθυνος Έργου ή ως συμμετέχων σε πολλά Ευρωπαϊκά και Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα (π.χ. WildWine FP7-SME-2012-2, MyWINE Cooperation 2011, WestWine Regional Operational Programs West Greece). Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και προσκεκλημένα κεφάλαια βιβλίων, καθώς και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει προσκεκλημένος Συντάκτης και Κριτής σε επιστημονικά περιοδικά και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων για επιχορήγηση.
Αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις
- Banilas G, Korkas E, Englezos V, Nisiotou A, and Hatzopoulos P (2012) Genome-wide analysis of the Heat Shock 90 gene family in grapevine (Vitis vinifera L.), Australian Journal of Grape and Wine Research, 18, 29-38.
- Banilas G, Sgouros G, Nisiotou A (2016) Development of microsatellite markers for Lachancea thermotolerans typing and population structure of wine-associated isolates. Microbiological Research, 193:1-10.
- Nisiotou A, Sgouros G, Mallouchos A, Nisiotis CS, Michaelidis C, Tassou C, and Banilas G (2018). The use of indigenous Saccharomyces cerevisiae and Starmerella bacillaris strains as a tool to create chemical complexity in local wines. Food Research International 111: 498-508.
- Nisiotou A, Mallouchos A, Tassou C, and Banilas G (2019) Indigenous yeast interactions in dual-starter fermentations may improve the varietal expression of Moschofilero wine. Frontiers in microbiology 10, 1712.
- Daras G, Rigas S, Alatzas A, Samiotaki M, Chatzopoulos D, Tsitsekian D, Papadaki V, Templalexis D, Banilas G, Athanasiadou AM, Kostourou V, Panayotou G, & Hatzopoulos P (2019) LEFKOTHEA Regulates Nuclear and Chloroplast mRNA Splicing in Plants. Developmental Cell, 767-779. e7
- Venios X, Korkas E, Nisiotou A, Banilas G (2020) Grapevine Responses to Heat Stress and Global Warming. Plants 9 (12), 1754.
- Λίστα άρθρων με κριτές https://scholar.google.gr/citations?user=UFqpXuwAAAAJ&hl=el