Έργα

  1. Metabo (2023), Βιομηχανική χρηματοδότηση (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Π. Αραπίτσας. Μέλη της ερευνητικής ομάδας: Μ. Δημοπούλου, Χρ. Παπανδρέου
  2. reLees (2023-2025) “Αξιοποίηση της οινολάσπης στα πλαίσια της κυκλική οικονομία στην φυτοπροστασίας της αμπέλου, και χαρακτηρισμός του μεταβολομικού και πεπτιδικού αποτυπώματος της” ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ. (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Π. Αραπίτσας. Μέλη της ερευνητικής ομάδας: Μ. Δημοπούλου, Δ. Γκίζη, Αλ. Ευαγγέλου, Γ. Ντουρτόγλου, Αικ. Τζαμουράνη,  και Ά. Τσιόκα
  3. Πανεπιστήμιο του Τορίνο στα πλαίσια του προγράμματος: “Esplorazione delle interazioni microbiche in vini prodotti in Italia e Grecia tramite analisi metabolomiche” (2023) (Επιστημονικός συνεργάτης και Υπεύθυνος για το Πα.Δ.Α.: Μέλη της ερευνητικής ομάδας: Μ. Δημοπούλου και Χρ. Παπανδρέου
  4. I.Ye.St.E (2020-2023), ΓΓΕΤ (Επιστημονιός υπεύθυνος: Ι. Παρασκευόπουλος, Μέλη της ερευνητικής ομάδας: Μ. Δημοπούλου, Π. Αραπίτσας , Ελ. Κουσίση, Αλ. Ευαγγέλου  Π. Καλδής, Π. Ταταρίδης, Αικ. Ξηρογιάννη, Αικ. Τζαμουράνη, Α. Ντουρτόγλου)
  5. Cost Action FoodWaStop (2023-2027), CA22134 – Sustainable Network for agrofood loss and waste prevention, management, quantification and valorisation (Μέλος της ερευνητικής ομάδας: Π. Αραπίτσας) 
  6. Συμμετοχή σε επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, Υπουργείου Παιδείας. 

    6.1 “Εξέλιξη ενός υπέρυθρου αισθητήρα για τη συνεχή εξέταση του εμπλουτισμού αλλογενών υδρογονανθράκων σε υδατικά διαλύματα’. Συμμετέχοντες: BMFT Bundes Ministerium fuer Forschung und Technologie, University of Εssen (Γερμανία), BASF AG, MERCK AG, HUELS AG (Γερμανία), 10/1988 ως 12/1991. Ειδικές γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου, ATR-, FTIR, GC, Υπέρυθρη, UV – VIS Φασματοσκοπία, το έργο οδήγησε και σε πατέντα. Γνώσεις στη χρήση νέων τεχνολογιών FTIR, IR, ATR-, GC, UV – VIS Φασματοσκοπία (Βασική ερευνήτρια: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.2 “Ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για την ταχεία παλαίωση των κρασιών και των ποτών” Συμμετέχοντες: ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι. ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε., Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών & Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. 2004 ως 2007. (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου) 

    6.3 “Απομόνωση Αντιοξειδωτικών από Αρωματικά Φυτά για Χρήση στη Βιομηχανία Τροφίμων και Καλλυντικών” Συμμετέχοντες: ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι. Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας – Αισθητικής), (2) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας – Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής, Εργαστήριο Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής), (3) Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, 2004 ως 2007. (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.4 “Μελέτες – Χρήσεις Φυσικών Προϊόντων Ελληνικής Προέλευσης στην Κοσμητολογία – Αισθητική” ΕΠΕΑΕΚ II (Αρχιμήδης – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι. Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας – Αισθητικής), (2) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας – Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής, Εργαστήριο Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής), 2004 ως 2007. (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.5 ”Εφαρμογή τεχνικώς απλών καθαρών τεχνολογιών (εκχύλιση σε θερμοκρασία νέφωσης, αερόβια θερμόφιλη λιπασματοποίηση) σε ολοκληρωμένο σύστημα πλήρους αξιοποίησης αποβλήτων οινοποίησης για την παραγωγή φυσικών αντιοξειδωτικών και φυτοχώματος” ΑΘΗΝΑ 2004 Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών 2005 ως 2007 (Βασική ερευνήτρια: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.6 “Βελτιστοποίηση των βιολογικών δράσεων αιθέριων ελαίων Ελληνικών αρωματικών φυτών”. ΕΠΕΑΕΚ II(Αρχιμήδης ΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας 2005 ως 2008 (1) Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών προϊόντων), (2) Τ.Ε.Ι. Αθήνας (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Τμήμα Κοσμητολογίας – Αισθητικής), (3) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τομέας Φαρμακογνωσίας – Χημείας Φυσικών προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής) (4) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων). (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.7 “Παρακολούθηση και καταγραφή της αλκοολικής Ζύμωσης για την παραγωγή οίνου σε πραγματικό χρόνο (ON-LINE) με τη μέτρηση του δυναμικού οξειδοαναγωγής”. ΘΑΛΗΣ 2008 Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών 2008-2010 (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.8 “Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας”, (ΑΠΠΣ του ΤΕΙ-Α).    Φορέας Χρηματοδότησης : ΕΠΕΑΕΚ I

    6.9 “Συνδυασμός ηλεκτροχημικής μικροοξείδωσης και τεμαχίων ξύλου δρυός για την ταχεία παλαίωση κρασιών” Συμμετέχοντες: ΕΠΕΑΕΚ IIΙ (Αρχιμήδης ΙΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών 2011 ως 2015. (Μέλος της κύριας ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.10 “ Εκτίμηση της αντιμικροβιακής δράσης των κλασμάτων της μαστίχας πριν και μετά τον εγκλωβισμό τους σε λιποσωμικούς φορείς με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής και την βελτιστοποίηση βιολογικών δράσεων & οργανοληπτικών χαρακτηριστικών προϊόντων γάλακτος” Συμμετέχοντες: ΕΠΕΑΕΚ IIΙ (Αρχιμήδης ΙΙΙ – Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Τ.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων 2012 ως 2015. (Μέλος της ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου)

    6.11“ Εθνικό δίκτυο Οι δρόμοι των Αμπελώνων” Συμμετέχοντες: Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Δυτικής Αττικής, Θράκης, Κρήτης, Γεωπονικό, Θεσσαλίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΓΓΕΤ 2019 ως 2023. (Μέλος της ερευνητικής ομάδας: Α. Χατζηλαζάρου)

  7. Sub3: Βιομηχανικά Διδακτορικά (2023-2025). Μελέτη της βιομετατροπής του φερουλικού οξέος από επιλεγμένα γηγενή στελέχη ζυμομυκήτων απομονωμένα από Ελληνικούς οίνους για την παραγωγή αρωματικών ενώσεων με βιομηχανικό ενδιαφέρον,  (επιστημονικά υπεύθυνη Δημοπούλου Μαρία)
  8. GRIN (2022-2024), Αξιολόγηση της ζύμης Hanseniaspora vineae σε οινοποίηση της ποικιλίας Ασύρτικο και Μοσχοφίλερο. Χρηματοδότηση OENOBRANDS, Γαλλία (επιστημονικά υπεύθυνη Δημοπούλου Μαρία)