Καθηγητές Μαθήματος
Κωδ. μαθήματος: 2.4
Εξάμηνο: 2ο εξάμηνο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 2Θ+2Ε
ECTS: 5
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής:
- θα γνωρίζει τα βοτανικά χαρακτηριστικά και τη συστηματική κατάταξη της αμπέλου,
- θα γνωρίζει την δομή και λειτουργία των κυττάρων, ιστών και οργάνων του αμπελιού,
- θα γνωρίζει τις αναπτυξιακές – μορφολικές μεταβολές των οργάνων του αμπελιού και κατά τη διάρκεια του έτους,
- θα γνωρίζει τα σημαντικά φαινολογικά στάδια
- θα μπορεί να φτιάχνει μικροσκοπικά παρασκευάσματα και να πραγματοποιεί ανατομικές παρατηρήσεις-μελέτες.,
- θα μπορεί να αξιολογεί παράγοντες που κατευθύνουν και επηρεάζουν την ανάπτυξη των βλαστητικών και αναπαραγωγικών οργάνων και κατά συνέπεια την παραγωγή.
- γνωρίζουν βασικές φυσιολογικές λειτουργίες (μηχανισμούς) του αμπελιού.
- γνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις των μηχανισμών αυτών.
- γνωρίζουν τις αποκρίσεις του αμπελιού σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.
- αξιολογούν τους παράγοντες που κατευθύνουν και επηρεάζουν την ανάπτυξη των βλαστητικών και αναπαραγωγικών οργάνων και κατά συνέπεια την παραγωγή.
- αξιολογούν τις ανάγκες της αμπέλου στις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής (ποσοτικά / ποιοτικά).
- μπορούν να αναλύουν και να παρουσιάζουν δεδομένα από τις εργαστηριακές τους ασκήσεις
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών.
- Σεβασμός στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής.
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Βοτανική περιγραφή αμπέλου
- Μεριστώματα και Μορφογένεση
- Φαινολογικά στάδια ανάπτυξης της αμπέλου
- Μορφολογία βλαστητικών και αναπαραγωγικών οργάνων (ρίζα, βλαστός, έλικες, φύλλα, άνθος, ράγα, γίγαρτα) και η εξέλιξη αυτών κατά τη βλαστική περίοδο (ετήσιος βλαστητικός κύκλος ανάπτυξης)
- Πρωτογενής και δευτερογενής Ανατομική διάπλαση βλαστών
- Μορφολογία – Ανατομία ρίζας
- Αναπτυξιακή πορεία και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τη μορφολογία-ανατομία
- Καρπόδεση, ανάπτυξη και ωρίμανση των ραγών
- Αναπτυξιακή φυσιολογία των βλαστητικών οργάνων του αμπελιού και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τις αναπτυξιακές διαδικασίες (φωτισμός, θερμοκρασία, υδατικές σχέσεις)
- Αναπτυξιακή φυσιολογία των αναπαραγωγικών οργάνων (επίδραση φυτο-ορμονών, περιβάλλοντος και θρέψης στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του άνθους)
- Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα διάφορα στάδια ανάπτυξης, φυσιολογία και βιοχημεία ωρίμανσης με έμφαση στην εξέλιξη της σύνθεσης της σταφυλής
- Η υδατική διαχείριση του αμπελιού (μελέτη των φυσιολογικών διεργασιών προσρόφησης του νερού και διαπνοής καθώς και οι επιπτώσεις της υδατικής καταπόνησης στην ανάπτυξη και την ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών)
- Παράγοντες που επηρεάζουν τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή στο αμπέλι, και πως αυτοί εμπλέκονται στο σχηματισμό και το μεταβολισμό των σακχάρων
- Ανόργανη θρέψη αμπελιού: Οι απαιτήσεις του αμπελιού σε ανόργανα θρεπτικά μακρο- και μικρο- στοιχεία και σχέση θρέψης – ποιότητας/ποσότητας
- Αβιοτικοί παράγοντες καταπόνησης (stress) του αμπελιού
Εργαστηριακό Μέρος
- Πρωτογενής & δευτερογενής ανατομική διάπλαση του βλαστού και των οργάνων του (έλικες, οφθαλμοί).
- Μορφολογικά & ανατομικά χαρακτηριστικά του φύλλου.
- Μορφολογία & ανατομία της ρίζας.
- Μορφολογία & ανατομία του άνθους
- Μορφολογία & ανατομία της ράγας
- Φωτοσύνθεση – Φωτοσυνθετικές χρωστικές (μέτρηση ανθοκυανινών, ανάλυση φωτοσυνθετικών και φωτοπροστατευτικών χρωστικών, μέτρηση φωτοσύνθεσης και συναφών παραμέτρων).
- Διαπνοή (μελέτη των παραμέτρων από τους οποίους εξαρτάται η διαπνοή, ταχύτητα διαπνοής των φύλλων, αγωγιμότητα στοματίων).
- Αναπνοή (μελέτη της λειτουργίας της αναπνοής σε φύλλα αμπελιού και προσδιορισμός του αναπνευστικού πηλίκου).
- Αποταμιευτικοί πολυσακχαρίτες (προσδιορισμός αμύλου σε ρίζες και σε φύλλα αμπελιού διαφορετικής ηλικίας – θέσης στο βλαστό).
- Ποσοτικός προσδιορισμός ολικού αζώτου (ποσοτικός προσδιορισμός ολικού αζώτου σε φύλλα αμπέλου διαφόρων ηλικιών).
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- DICKINSON W.C. Integrative plant anatomy. San Diego: Academic Press. 2000
- HUGLIN, P., SCHNEIDER, CHR. Biologie et écologie de la vigne. Tech.& Doc., Lavoisier. 1998
- MAY, P. Flowering and Fruitset in Grapevines. Lythrum Press, South Australia. 2005
- MULLINS, M.G., BOUQUET, Α., WILLIAMS, L. E. The Biology of the Grapevine. Cambridge Univ. Press. 1992
- WEAVER, R.J. Grape Growing. John Wiley & Sons. 1976
- KELLER, M., The Science of Grapevines: Anatomy and Physiology, 2nd Edition, Elsevier, 2015.
- BOULTON, R.B. et al. Principles and practices of winemaking, The Chapman & Hall Enology Library. Chapman & Hall. 1996
- ROUBELAKIS-ANGELAKIS, K. A. Molecular Biology & Biotechnology of the Grapevine. Kluwer Academic Pub., 2001
- Αϊβαλάκης, Γ., Καραμπουρνιώτης Γ., Φασσέας, Κ. Γενική βοτανική : Η μορφολογία, η ανατομία και η φυσιολογία των ανώτερων φυτών, Εκδόσεις Έμβρυο. 2005
- Γαλάτης, Β. , Γανωτάκης, Δ., Γκανή – Σπυροπούλου, Κ., Καραμπουρνιώτης, Γ., Κοτζαμπάσης, Κ., Κωνσταντινίδου, Ε. Ι., Μανέτας, Ι., Ρουμπελάκη – Αγγελάκη, Κ. Φυσιολογία Φυτών: Από το μόριο στο περιβάλλον, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 2003
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
• Australian Journal of Grape and Wine Research,
• American Journal of Enology and Viticulture,
• Vitis – Journal of Grapevine Research
• International Journal of Vine and Wine Sciences.