Αναπληρωτής καθηγητής
a.antonopoulos@uniwa.gr
2105385550
Κ11.034.
Tuesday & Thursday 10:00-13:00
Ο Αριστοτέλης Αντωνόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών της σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το 2024. Αποφοίτησε από το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, της σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, του Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας το 2001. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία (Institute de Chimie Organic et Analytique, UMR CNRS 6005, Université d’Orléans), όπου απέκτησε μεταπτυχιακό (DEA) και διδακτορικό τίτλο στη χημεία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών το 2005. Ακολούθησε μετα-διδακτορική έρευνα στη βιοχημεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Imperial College London, department of life sciences) στο εργαστήριο των Prof. Anne Dell, Prof. Stuart Haslam και Prof. Howard Morris.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στον ευρύτερο τομέα της βιοχημείας εστιαζόμενα μεταξύ άλλων στη δομική γλυκοβιολογία. Ειδικότερα, εφαρμόζοντας τεχνικές γλυκομικής (glycomics) και γλυκοπρωτεομικής (glycoproteomics), και πρωτεομικής ενδιαφέρεται για το χαρακτηρισμό της δομής των σακχάρων που είναι συζευγμένα με πρωτεΐνες ή λιπίδια καθώς και τη δομή των πολυσακχαριτών. Στόχος του είναι να γίνει κατανοητό πως η δομή των σακχάρων αυτών αλλά και η θέση τους σε πρωτεΐνες επηρεάζει τις λειτουργίες ενός κυττάρου ή οργανισμού. Έχει υπάρξει μέλος του Consortium for Functional Glycomics (analytical glycotechonolgy core), μιας διεθνούς κοινοπραξίας χρηματοδοτούμενο από το ΝΙΗ που είχε ως στόχο την κατανόηση του ρόλου της αλληλεπίδρασης πρωτεϊνών-σακχάρων στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Πρόσφατα, συμμετείχε στην ομάδα που τιμήθηκε από τη Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Χημείας για την εύρεση εργαλείων για την γλυκοβιολογία (2021 Horizon price, GlycoTrackers – Chemical precision tools to understand protein glycosylation, Carolyn Bertozzi, Nobel Χημείας 2022).
Google scholar
https://scholar.google.com/citations?user=0tyWp60AAAAJ&hl=en&oi=ao