Καθηγητές Μαθήματος
Καθηγητές Μαθήματος
Επ. Καθηγητής Παναγιώτης Αραπίτσας, Αν. Καθηγήτρια Ευθαλία Ντουρτόγλου
Στο Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος συμμετέχει και η Μαρία Μελά, ως Ε.ΔΙ.Π.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές να είναι σε θέση:
- να γνωρίζουν τη δομή και οργάνωση των βιολογικών μακρομορίων με έμφαση στις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες.
- να γνωρίζουν τις βασικές αρχές των βιοχημικών μεταβολών στους ζωντανούς οργανισμούς, τις κυριότερες μεταβολικές πορείες, τη ρύθμιση και έλεγχό τους καθώς και την αλληλεξάρτηση και συνδυασμό τους,
- να κατανοούν τις βασικές βιοχημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στα φυτά (με έμφαση στο αμπέλι) και στους μικροοργανισμούς κατά την παραγωγή οίνων και ποτών.
- να εξετάζουν με βιοχημικές μεθόδους την επίδραση διαφόρων παραγόντων στην πορεία της αλκοολικής ζύμωσης,
- να χρησιμοποιούν βιοχημικές και ενζυμικές μεθόδους προσδιορισμού διαφόρων προϊόντων της αλκοολικής ζύμωσης,
- έχουν το βασικό υπόβαθρο γνώσεων στη Βιοχημεία ώστε να κατανοούν άλλα μαθήματα του Τμήματος στα οποία αυτό το βασικό υπόβαθρο είναι απαραίτητο.
Γενικές Ικανότητες
- Έρευνα, ανάλυση και σύνθεση στοιχείων και πληροφοριών για τη χρήση των απαραίτητων τεχνικών και της τεχνολογίας
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Λήψη αποφάσεων
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Εισαγωγή στην Βιοχημεία.
- Τα βιολογικά μακρομόρια: Υδατάνθρακες.
- Τα βιολογικά μακρομόρια: Αμινοξέα και Πρωτεΐνες.
- Τα βιολογικά μακρομόρια: Λίπη και νουκλεϊκά οξέα.
- Ένζυμα: Μηχανισμός κατάλυσης, εξειδίκευση, ταξινόμηση.
- Συνένζυμα και προσθετικές ομάδες.
- Μεταβολισμός: Βασικές έννοιες και στάδια.
- Μεταβολισμός υδατανθράκων: Γλυκόλυση / Ζύμωση
- Ο κύκλος του κιτρικού οξέος (ή ο Κύκλος του Krebs)
- Μεταβολισμός του αζώτου κατά την ζύμωση.
- Μεταβολισμός του θείου
- Η φωτοσύνθεση
Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος
- Ρυθμιστικά διαλύματα (τρόπος δράσης, σημασία για τους ζωντανούς οργανισμούς,
παρασκευή ρυθμιστικών διαλυμάτων).
- Αμινοξέα και Πρωτεΐνες: Καμπύλες τιτλοδότησης αμινοξέων.
- Προσδιορισμός Αμινοξέων με Χρωματογραφία Λεπτής Στιβάδας.
- Βασικές ιδιότητες πρωτεϊνών: Διαλυτότητα και Μετουσίωση
- Ένζυμα: Βασικές έννοιες ενζυμικής κατάλυσης, προσδιορισμός ενεργότητας ενζύμου (β- γλυκοζιδάση).
- Επίδραση pH και θερμοκρασίας στην ενζυμική δράση της β- γλυκοζιδάσης.
- Αλκοολική Ζύμωση: Βασικές έννοιες και στάδια.
Α. Επίδραση ανόργανων αλάτων στη παραγωγή αιθανόλης
Β. Επίδραση του αερισμού και της συγκέντρωσης της γλυκόζης στη παραγωγή αιθανόλης
- Επίδραση του θειώδους στην παραγωγή γλυκερίνης κατά την αλκοολική ζύμωση
- Προσδιορισμός αιθανόλης με ενζυμικές αντιδράσεις.
- Προσδιορισμός γλυκερίνης με ενζυμικές αντιδράσεις.
Μέθοδος αξιολόγησης
Θεωρικό μέρος μαθήματος: Τελική γραπτή εξέταση
Εργαστηριακό μέρος: Συνδυασμός εργασιών, παρουσία στο εργαστήριο και τελική γραπτή εξέταση.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- J.M., Berg et al. “Βιοχημεία”, Πανεπ. Εκδόσεις Κρήτης (2017 ή 2021).
- R.B. Boulton et al. “Οινολογία. Βασικές αρχές και μέθοδοι οινοποίησης.” Εκδόσεις Πασχαλίδης (2018).
- Κ.Α. Δημόπουλος, Σ. Αντωνοπούλου. “Βασική Βιοχημεία”, Εκδόσεις Κωστάκης Δημ. Αθανάσιος (2020).