Βιοχημεία

Κωδικός Μαθήματος:

2.1

Semester:

Β' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΓΥ )

Ώρες:

2 Theory + 2Lab

Μονάδες ECTS:

5



Καθηγητές Μαθήματος

Επ. Καθηγητής Παναγιώτης Αραπίτσας, Αν. Καθηγήτρια Ευθαλία Ντουρτόγλου, και Επ. Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ευαγγέλου.

Στο Εργαστηριακό μέρος του μαθήματος συμμετέχει και η Μαρία Μελά, ως Ε.ΔΙ.Π.  

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές να είναι σε θέση:

  • να γνωρίζουν τη δομή και οργάνωση των βιολογικών μακρομορίων με έμφαση στις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες.
  • να γνωρίζουν τις βασικές αρχές των βιοχημικών μεταβολών στους ζωντανούς οργανισμούς, τις κυριότερες μεταβολικές πορείες, τη ρύθμιση και έλεγχό τους καθώς και την αλληλεξάρτηση και συνδυασμό τους,
  • να κατανοούν τις βασικές βιοχημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στα φυτά (με έμφαση στο αμπέλι) και στους μικροοργανισμούς κατά την παραγωγή οίνων και ποτών.
  • να εξετάζουν με βιοχημικές μεθόδους την επίδραση διαφόρων παραγόντων στην πορεία της αλκοολικής ζύμωσης,
  • να χρησιμοποιούν βιοχημικές και ενζυμικές μεθόδους προσδιορισμού διαφόρων προϊόντων της αλκοολικής ζύμωσης,
  • έχουν το βασικό υπόβαθρο γνώσεων στη Βιοχημεία ώστε να κατανοούν άλλα μαθήματα του Τμήματος στα οποία αυτό το βασικό υπόβαθρο είναι απαραίτητο.

 Γενικές Ικανότητες

  • Έρευνα, ανάλυση και σύνθεση στοιχείων και πληροφοριών για τη χρήση των απαραίτητων τεχνικών και της τεχνολογίας
  • Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Λήψη αποφάσεων

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

 

  1. Εισαγωγή στην Βιοχημεία.
  2. Τα βιολογικά μακρομόρια: Υδατάνθρακες.
  3. Τα βιολογικά μακρομόρια: Αμινοξέα και Πρωτεΐνες.
  4. Τα βιολογικά μακρομόρια: Λίπη και νουκλεϊκά οξέα.
  5.  Ένζυμα: Μηχανισμός κατάλυσης, εξειδίκευση, ταξινόμηση.
  6.  Συνένζυμα και προσθετικές ομάδες.
  7.  Μεταβολισμός: Βασικές έννοιες και στάδια.
  8.  Μεταβολισμός υδατανθράκων: Γλυκόλυση / Ζύμωση
  9.  Ο κύκλος του κιτρικού οξέος (ή ο Κύκλος του Krebs)
  10.  Μεταβολισμός του αζώτου κατά την ζύμωση.
  11.  Μεταβολισμός του θείου
  12.  Η φωτοσύνθεση

 

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος

  1. Ρυθμιστικά διαλύματα (τρόπος δράσης, σημασία για τους ζωντανούς οργανισμούς,

παρασκευή ρυθμιστικών διαλυμάτων).

  1. Αμινοξέα και Πρωτεΐνες: Καμπύλες τιτλοδότησης αμινοξέων.
  2. Προσδιορισμός Αμινοξέων με Χρωματογραφία Λεπτής Στιβάδας.
  3. Βασικές ιδιότητες πρωτεϊνών: Διαλυτότητα και Μετουσίωση
  4. Ένζυμα: Βασικές έννοιες ενζυμικής κατάλυσης, προσδιορισμός ενεργότητας ενζύμου (β- γλυκοζιδάση).
  5. Επίδραση pH και θερμοκρασίας στην ενζυμική δράση της β- γλυκοζιδάσης.
  6. Αλκοολική Ζύμωση: Βασικές έννοιες και στάδια.

Α. Επίδραση ανόργανων αλάτων στη παραγωγή αιθανόλης

Β. Επίδραση του αερισμού και της συγκέντρωσης της γλυκόζης στη παραγωγή αιθανόλης

  1. Επίδραση του θειώδους στην παραγωγή γλυκερίνης κατά την αλκοολική ζύμωση
  2. Προσδιορισμός αιθανόλης με ενζυμικές αντιδράσεις.
  3. Προσδιορισμός γλυκερίνης με ενζυμικές αντιδράσεις.

 

Μέθοδος αξιολόγησης

Θεωρικό μέρος μαθήματος: Τελική γραπτή εξέταση

Εργαστηριακό μέρος: Συνδυασμός εργασιών, παρουσία στο εργαστήριο και τελική γραπτή εξέταση.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. J.M., Berg et al. “Βιοχημεία”, Πανεπ. Εκδόσεις Κρήτης (2017 ή 2021).
  1. R.B. Boulton et al. “Οινολογία. Βασικές αρχές και μέθοδοι οινοποίησης.” Εκδόσεις Πασχαλίδης (2018).
  2. Κ.Α. Δημόπουλος, Σ. Αντωνοπούλου. “Βασική Βιοχημεία”, Εκδόσεις Κωστάκης Δημ. Αθανάσιος (2020).