Καθηγητές Μαθήματος
Κωδ. μαθήματος: 5.4
Εξάμηνο: 5ο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 2Θ +2Ε
ECTS: 7
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:
- Να γνωρίζουν τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται στη βυνοποίηση καθώς και τα χαρακτηριστικά/συστατικά των σιτηρών, βυνών και άλλων πρώτων υλών
- Να έχουν κατανοήσει τις βιολογικές, ενζυμικές και χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται κατά τη βυνοποίηση και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν
- Να πραγματοποιούν τις απαιτούμενες αναλύσεις σε σιτηρά, βύνες και άλλες πρώτες ύλες
- Να παράγουν βύνη (βυνοποίηση)
- Να αξιολογούν τα αποτελέσματα με κριτική σκέψη και να γνωρίζουν την επίδρασή τους στην παραγωγική διαδικασία και την ποιότητα των προϊόντων.
- Να γνωρίζουν τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν τα βυνοποιεία.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Εισαγωγή στη βυνοποίηση. Στάδια παραγωγής
- Βοτανικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά κριθαριού. Καλλιέργεια και ποικιλίες κριθαριού.
- Μορφολογία, δομή και χημική σύσταση του κόκκου του κριθαριού.
- Φυσιολογία του κόκκου του κριθαριού, λήθαργος.
- Προδιαγραφές και ποιοτικός έλεγχος κριθαριού για βυνοποίηση.
- Στάδια παραγωγής βύνης (Διαβροχή).
- Στάδια παραγωγής βύνης (Βλάστηση).
- Στάδια παραγωγής βύνης (Ξήρανση).
- Ειδικές βύνες.
- Φυσικοχημικές μεταβολές του κριθαριού κατά τη μετατροπή του σε βύνη.
- Ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος της βύνης.
- Υποπροϊόντα βυνοποίησης και αξιοποίησή τους. Απόβλητα βυνοποιείου.
- Επίδραση των αβυνοποίητων σιτηρών, βυνών και προσθέτων στην παραγωγή ζύθου.
Εργαστηριακό Μέρος
- Μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση του κόκκου του κριθαριού & σιταριού. Περιγραφή δομής κόκκου (αλευρώδης και υαλώδης δομή).
- Χημικοτεχνικές αναλύσεις κριθαριού & σιταριού (προσδιορισμός υγρασίας, αγωγιμομετρικά και με ξήρανση, εκχυλίσματος και λεπύρων κριθαριού).
- Μηχανικές αναλύσεις του κριθαριού & σιταριού (Ταξινόμηση κατά μέγεθος, Βάρος χιλίων κόκκων, Εκατολιτρικό βάρος).
- Προσδιορισμός βλαστικής ικανότητας, βλαστικής ενεργότητας και ευαισθησίας του κριθαριού & σιταριού στο νερό. Προσδιορισμός της δυνατότητας προσρόφησης νερού στο κριθάρι & σιτάρι.
- Εργαστηριακή μικροβυνοποίηση (Διαβροχή, Βλάστηση-πράσινη βύνη, Ξήρανση). Προσδιορισμός απόδοσης μικροβυνοποίησης.
- Μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση. υγρασία, Μηχανικές αναλύσεις της βύνης (Ταξινόμηση κατά μέγεθος, Βάρος χιλίων κόκκων, Εκατολιτρικό βάρος), Τεστ βυθισης, Προσδιορισμός βαθμού διαλυτοποίησης, Ευθρυπτότητα βύνης.
- Προσδιορισμός αριθμού Hartong, (β-γλυκανίων, Προσδιορισμός δύναμης διαστάσης της α- αμυλάσης, ολικού και διαλυτού αζώτου, αριθμού Kolbach στη βύνη) (διπλό εργαστήριο).
- Προσδιορισμός εκχυλισματικής απόδοσης της βύνης, χρόνου ζαχαροποίησης, ταχύτητας διήθησης, διαφορά εκχυλίσματος μεταξύ χονδροαλεσμένης και λεπτοαλεσμένης βύνης (διπλό εργαστήριο).
- Προσδιορισμός χρώματος και ιξώδους του βύνης. Υπολογισμός εκχυλισματικής απόδοσης & αριθμού Hartong
- Adjuncts – Πρόσθετα
- Αξιολόγηση γνώσεων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Νεραντζής Η, Ταταρίδης Π, Κεχαγιά Δ. 2014.Τεχνολογίες βύνης και ζύθου.
- Ταταρίδης Π. 2012. Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας.
- Χ. Γρηγοράκης και Β. Θεοδοσίου, Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας 2008.
Ξενόγλωσση
- H. Palmer, Cereals in malting and brewing. In Cereal Science and Technology, Aberdeen University Press, Scotland, 1989.
- H. Palmer, Cereal science and malting technology-The future. Journal of the American Society of Brewing Chemists 50(4):121-129, 1992.
- J. Lewis and T. W. Young, Brewing, Chapman & Hall, 1995.
- Koliatsou, Structural Properties of the Endosperm of Malting Barley, PhD Thesis, Heriot-Watt University, Edinburgh, Scotland, 2003.
- E. Briggs, C.A. Boulton, P.A. Brookes and R. Stevens. Brewing Science and practice. 2004 Woodhead Publishing Limited and CRC Press, LLC
- M. Eslinger Handbook of Brewing: Processes, Technology, Markets. 2009 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim
- J. Lewis & C.W. Bamforth. Essays in Brewing Science. 2006. Springer Science+Business Media, LLC
- W. Bamforth. Brewing New technologies. 2006, Woodhead Publishing Limited
- Kunze. Technology of Brewing & Malting. 2004. VLB Berlin. Germany.
- G. Priest, G.G. Stewart. Handbook of brewing. 2nd ed. 2006. Taylor & Francis Group, LLC
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
Journal of The Institute of Brewing (JIB-IBD)
Journal of the ASBC
Brewing Science
Cerevisia – Belgian Journal of Brewing and Biotechnology
Τρόπος Αξιολόγησης
Εργασία και τελικές εξετάσεις