Τεχνολογία & Ανάλυση Αποσταγμάτων

Κωδικός Μαθήματος:

4.4

Εξάμηνο:

Δ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

2Θ + 2Ε

Μονάδες ECTS:

5


Καθηγητές Μαθήματος

Κυραλέου Μαρία

Κωδικός Μαθήματος: 4.4

Εξάμηνο: Δ’ Εξάμηνο

Κατηγορία: Υποχρεωτικό

Ώρες: 2Θ και 2Ε

ECTS: 5

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το μάθημα περιγράφει τις διαδικασίες που εφαρμόζονται μετά την απόσταξη και μέχρι την εμφιάλωση των αποσταγμάτων. Γίνεται περιγραφή της διαδικασίας παλαίωση και ωρίμανση των αποσταγμάτων και περιγράφετε αναλυτικά η διαδικασία παραγωγής των αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένη πρώτη ύλη όπως, whiskey, brandy etc.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα κατανοήσει:

  • την επίδραση της πρώτης ύλης στο τελικό προϊόν απόσταξης.
  • τη διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσης των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
  • τη χρήση του νερού στα διαφορετικά στάδια παραγωγής αλκοολούχων ποτών.
  • τη χημική σύσταση των αποσταγμάτων και πως επηρεάζεται από τα στάδια παραγωγής τους.
  • τις μεθόδους παραγωγής αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών που προέρχονται από συγκεκριμένη πρώτη ύλη και πως αυτή επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής.
  • τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών που παράγονται με τη χρήση συγκεκριμένης πρώτης ύλης.
  • τις μεθόδους ανάλυσης των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

  1. Κατηγορίες αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
  2. Ωρίμανση και παλαίωση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
  3. Ανάμιξη και σύμμειξη αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
  4. Χρήση του νερού κατά τη διαδικασία παραγωγής αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
  5. Εμφιάλωση & αποθήκευση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
  6. Χημική σύσταση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών – σύνδεση με τα στάδια παραγωγής
  7. Αυθεντικότητα και προέλευση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
  8. Οργανοληπτικός έλεγχος αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών – με έμφαση στα αποστάγματα/ αλκοολούχα ποτά που μπορούν να υποστούν παλαίωση
  9. Στάδια παραγωγής των αποσταγμάτων που προέρχονται από σταφύλια (τσίπουρο, Brandy, Cognac, Armagnac).
  10. Στάδια παραγωγής Whisky/whiskey & Bourbon
  11. Στάδια παραγωγής της Tequila
  12. Στάδια παραγωγής του Rum
  13. Στάδια παραγωγής άλλων αλκοολούχων ποτών που προέρχονται από φρούτα.

 

Εργαστηριακό Μέρος

  • Προσδιορισμός φαινομενικού και πραγματικού αλκοολικού βαθμού
  • Μέθοδος προσδιορισμού ολικής οξύτητας των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
  • Μέθοδος προσδιορισμού πτητικής οξύτητας των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
  • Μέθοδος προσδιορισμού στερεού υπολείμματος.
  • Ρυθμός και τέλος απόσταξης.
  • Εφαρμογή ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
  • Διαδικασία διπλής απόσταξης σε χάλκινο άμβυκα.
  • Διαδικασία απόσταξης σε αποστακτική στήλη.
  • Αναμίξεις υδραλκοολικών διαλυμάτων – αραίωση.
  • Προσδιορισμός πτητικών ενώσεων με αέρια χρωματογραφία.
  • Προσδιορισμός πτητικών ομάδων με άλλες μεθόδους.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η αξιολόγηση στη θεωρία του μαθήματος προκύπτει από ομαδική ή ατομική εργασία και την τελική γραπτή εξέταση σε θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας μέσα από διάφορους τύπους ερωτήσεων (πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης) ή/και με προφορικές ερωτήσεις .

Η αξιολόγηση στο εργαστήριο του μαθήματος προκύπτει από τη συμμετοχή στις εργαστηριακές ασκήσεις και την τελική γραπτή εξέταση σε θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας μέσα από διάφορους τύπους ερωτήσεων (πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης) ή/και με προφορικές ερωτήσεις.