Κωδικός Μαθήματος: 4.4
Εξάμηνο: Δ’ Εξάμηνο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 2Θ και 2Ε
ECTS: 5
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Το μάθημα περιγράφει τις διαδικασίες που εφαρμόζονται μετά την απόσταξη και μέχρι την εμφιάλωση των αποσταγμάτων. Γίνεται περιγραφή της διαδικασίας παλαίωση και ωρίμανση των αποσταγμάτων και περιγράφετε αναλυτικά η διαδικασία παραγωγής των αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένη πρώτη ύλη όπως, whiskey, brandy etc.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα κατανοήσει:
- την επίδραση της πρώτης ύλης στο τελικό προϊόν απόσταξης.
- τη διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσης των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
- τη χρήση του νερού στα διαφορετικά στάδια παραγωγής αλκοολούχων ποτών.
- τη χημική σύσταση των αποσταγμάτων και πως επηρεάζεται από τα στάδια παραγωγής τους.
- τις μεθόδους παραγωγής αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών που προέρχονται από συγκεκριμένη πρώτη ύλη και πως αυτή επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής.
- τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών που παράγονται με τη χρήση συγκεκριμένης πρώτης ύλης.
- τις μεθόδους ανάλυσης των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Κατηγορίες αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
- Ωρίμανση και παλαίωση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
- Ανάμιξη και σύμμειξη αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
- Χρήση του νερού κατά τη διαδικασία παραγωγής αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
- Εμφιάλωση & αποθήκευση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
- Χημική σύσταση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών – σύνδεση με τα στάδια παραγωγής
- Αυθεντικότητα και προέλευση αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών
- Οργανοληπτικός έλεγχος αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών – με έμφαση στα αποστάγματα/ αλκοολούχα ποτά που μπορούν να υποστούν παλαίωση
- Στάδια παραγωγής των αποσταγμάτων που προέρχονται από σταφύλια (τσίπουρο, Brandy, Cognac, Armagnac).
- Στάδια παραγωγής Whisky/whiskey & Bourbon
- Στάδια παραγωγής της Tequila
- Στάδια παραγωγής του Rum
- Στάδια παραγωγής άλλων αλκοολούχων ποτών που προέρχονται από φρούτα.
Εργαστηριακό Μέρος
- Προσδιορισμός φαινομενικού και πραγματικού αλκοολικού βαθμού
- Μέθοδος προσδιορισμού ολικής οξύτητας των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
- Μέθοδος προσδιορισμού πτητικής οξύτητας των αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
- Μέθοδος προσδιορισμού στερεού υπολείμματος.
- Ρυθμός και τέλος απόσταξης.
- Εφαρμογή ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής αποσταγμάτων/ αλκοολούχων ποτών.
- Διαδικασία διπλής απόσταξης σε χάλκινο άμβυκα.
- Διαδικασία απόσταξης σε αποστακτική στήλη.
- Αναμίξεις υδραλκοολικών διαλυμάτων – αραίωση.
- Προσδιορισμός πτητικών ενώσεων με αέρια χρωματογραφία.
- Προσδιορισμός πτητικών ομάδων με άλλες μεθόδους.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η αξιολόγηση στη θεωρία του μαθήματος προκύπτει από ομαδική ή ατομική εργασία και την τελική γραπτή εξέταση σε θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας μέσα από διάφορους τύπους ερωτήσεων (πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης) ή/και με προφορικές ερωτήσεις .
Η αξιολόγηση στο εργαστήριο του μαθήματος προκύπτει από τη συμμετοχή στις εργαστηριακές ασκήσεις και την τελική γραπτή εξέταση σε θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας μέσα από διάφορους τύπους ερωτήσεων (πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης) ή/και με προφορικές ερωτήσεις.