Σχεδιασμός Βιομηχανιών

Κωδικός Μαθήματος:

7043

Semester:

Ζ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Κατ' επιλογή υποχρεωτικά ( ΜΕ )

Ώρες:

2 Theory

Μονάδες ECTS:

3



ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές να είναι σε θέση:

  • να αξιολογούν μια επενδυτική πρόταση για την ίδρυση ή την τροποποίηση υπάρχουσας εγκατάστασης βιομηχανίας οίνου ή αλκοολούχων ποτών,
  • να εκτιμούν τον απαιτούμενο κύριο και βοηθητικό εξοπλισμό,
  • να εξασφαλίζουν την λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής με ασφάλεια για τους εργαζομένους και σεβασμό στο περιβάλλον.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Λήψη αποφάσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Χαρακτηριστικά, εφαρμογές, εργαλεία και στάδια του σχεδιασμού.
  2. Επενδυτικά σχέδια και αξιολόγηση εναλλακτικών προτάσεων.
  3. Προμελέτη και μελέτη σκοπιμότητας.
  4. Μελέτες υποστήριξης – Ι: Εκτίμηση αγοράς. Μελέτες υποστήριξης – ΙΙ: Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  5. Διαγράμματα Ροής: Είδη, χρησιμότητα, συμβολισμοί.
  6. Η βιομηχανία και η αγορά οίνου και αλκοολούχων ποτών: προβλήματα, τάσεις, προτάσεις και προοπτικές.
  7. Ασφάλεια και Υγιεινή στις Βιομηχανίες Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών – Ι: Συστήματα HACCP και ανάλυση επικινδυνότητας. Ασφάλεια και Υγιεινή στις Βιομηχανίες Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών – ΙΙ: Υγιεινή και Ορθή Βιομηχανική Πρακτική. Εφαρμογή της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής στην κατασκευή, τον καθαρισμό και την απολύμανση χώρων και εξοπλισμού. Καταπολέμιση μιασμάτων. Ασφάλεια και Υγιεινή στις Βιομηχανίες Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών – ΙΙΙ: Ανθρώπινα σφάλματα, κίνδυνοι και αντιμετώπισή τους.
  8. Κίνδυνοι ατυχημάτων και εργασιακή υγεία στην παραγωγή οίνου, ζύθου και αλκοολούχων ποτών.
  9. Εξοπλισμός βιομηχανιών οίνου, ζύθου και αλκοολούχων ποτών. Ενεργειακές ανάγκες των εγκαταστάσεων, εξοικονόμηση ενέργειας, χρήση ήπιων μορφών ενέργειας.
  10. Το νερό και οι βιομηχανικές χρήσεις του: Πόσιμο νερό, νερό ψύξης, εξοικονόμηση νερού.
  11. Οι έννοιες της κυκλικής οικονομίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Α. Ελληνόγλωσση

Α1. Βιβλία από την πλατφόρμα ΕΥΔΟΞΟΣ:

  • Κυριαζής Κ.Χ. & Παπαδάκης Ε.Γ. (2009) “Τεχνοοικονομική μελέτη”, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 18548963.
  • Ζευγώλης Ε.Ν. (2016) “Ασφάλεια στη Βιομηχανία”, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 59386098.
  • Μαρμάνης Δ. (2020) “Σχεδιασμός και Λειτουργία Χημικών Βιομηχανιών”, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 94689168.
  • Λυγερός Α.Ι., & Μαρίνος-Κουρής Δ. (1998), «Σύμβολα Διαγραμμάτων Ροής Χημικών Βιομηχανιών», Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 25862.
  • Μαρίνος-Κουρής Δ. & Μαρούλης Ζ.Β. (1993), «Σχεδιασμός Χημικών Βιομηχανιών», Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 9722.
  • Lelieved H.L.M. & al (2021) “Υγιεινή στην επεξεργασία τροφίμων”, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 557601.

Α2. Αλλα βιβλία και βοηθήματα:

  • Παπακωνσταντίνου Σ.Π. (2019), «Σχεδιασμός βιομηχανιών – Σημειώσεις θεωρείας» (αρχείο pdf διαθέσιμο δωρεάν στους φοιτητές του Τμήματος).

Β. Ξενόγλωσση

  • Storm D.R. (1997), “Winery Utilities”, Springer, ISBN-13: 9781475769753.
  • Goldammer T. (2022), “The Brewers’ Handbook”, Apex Publ., ISBN (13): 9798887579115.
  • Kletz Tr. (2001), “An Engineer’s View of Human Error”, Routledge, ISBN-13: 9781560329107.
  • Considine J.A. & Frankish E. (2014), “A Complete Guide to Quality in Small-Scale Wine Making”, Elsevier, ISBN: 9780124080812.
  • Reynolds A.G. ed. (2021), “Managing Wine Quality, Vol. 2 – Oenology and Wine Quality”, Elsevier, ISBN: 9780081020661.
  • The Wine Institute, CA USA (2016), “A Comprehensive Guide to Sustainable Management of Winery Water and Associated Energy” (διαθέσιμο στην διεύθυνση http://michiganwinecollaborative.com/wp-content/uploads/2016/12/California-Winery-Water-and-Energy-Sustainability-Program-Guide.pdf)
  • AWRI (2012), “The Code of Good Manufacturing Practice for the Australian Wine Industry”, (διαθέσιμο στην διεύθυνση https://www.awri.com.au/wp-content/uploads/WR163The.pdf)
  • Eßlinger H.M. ed. (2009), “Handbook Of Brewing: Processes, Technology, Markets”, Wiley, ISBN: 9783527623488.
  • NAPTA (2018), “Introduction to Process Technology”, Pearson, ISBN-13: 9780134808246.