Πειραματικές Ζυθοποιήσεις

Κωδικός Μαθήματος:

8.0.1

Εξάμηνο:

H' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

Ευέλικτο Ωράριο

Μονάδες ECTS:

12


Καθηγητές Μαθήματος

Ταταρίδης Παναγιώτης, D.E.A., PhD

Κωδικός Μαθήματος: 8.0.1

Εξάμηνο: H’ Εξάμηνο

Κατηγορία: Ειδικότητας

ECTS: 12

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • Να σχεδιάζουν και να εκτελούν συνταγές για την παραγωγή ζύθων
  • Να διαχειρίζονται τις σχέσεις με την αγορά, προμηθευτές, πελάτες
  • Να διαχειρίζονται τις πρώτες ύλες τα προϊόντα και τον εξοπλισμό ενός ζυθοποιείου
  • Να υπολογίζουν το κόστος του προϊόντος, τις φύρες και τις αποδόσεις
  • Να ελέγχουν και να διαχειρίζονται την πορεία παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος, από τις πρώτες ύλες ως το τελικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας τους προϊόντος (ετικέτες, κ.α.)
  • Να παράγουν ζύθους σε πραγματικές συνθήκες
  • Να αξιολογούν τα αποτελέσματα με κριτική σκέψη και να γνωρίζουν την επίδρασή τους στην παραγωγική διαδικασία και να επιλύουν προβλήματα

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Οι φοιτητές με τη βοήθεια και την υποστήριξη των καθηγητών:

  • Θα παρακολουθήσουν διαλέξεις/σεμινάρια σε ειδικά θέματα ζυθοποίησης
  • Θα αναλάβουν ρόλους στο πιλοτικό ζυθοποιείο, παρόμοιους με αυτούς στη βιομηχανία
  • Θα αναλάβουν την υποστήριξη/εκπαίδευση εθελοντών φοιτητών μικρότερων εξαμήνων
  • Θα πρέπει να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό, την παραγωγή, παρακολούθηση, ανάλυση και εμφιάλωση, ορισμένου αριθμού ζύθων και να παραδώσουν πλήρη ομαδική έκθεση για τον κάθε παραγόμενο ζύθο
  • Θα συμμετάσχουν σε ολιγοήμερη τοποθέτηση σε ζυθοποιία για την παραγωγή, ανάλυση και εμφιάλωση ζύθου
  • Θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις
  • Θα αναλάβουν ατομικό project (εκπόνηση μελέτης ή κατασκευής)

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Νεραντζής Η, Ταταρίδης Π, Κεχαγιά Δ. 2014.Τεχνολογίες βύνης και ζύθου.
  2. Ταταρίδης Π. 2012. Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας.
  3. Χ. Γρηγοράκης και Β. Θεοδοσίου, Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας 2008.
  4. Θ. Μασούρας, Ποιοτικός Έλεγχος Μπύρας, ΤΕΙ Αθήνας 2004.
  5. Α. Κομπός, Ποιοτικός Έλεγχος Μπύρας, ΤΕΙ Αθήνας 1998.

 

Ξενόγλωσση

  1. H. Palmer, Cereals in malting and brewing. In Cereal Science and Technology, Aberdeen University Press, Scotland, 1989.
  2. H. Palmer, Cereal science and malting technology-The future. Journal of the American Society of Brewing Chemists 50(4):121-129, 1992.
  3. J. Lewis and T. W. Young, Brewing, Chapman & Hall, 1995.
  4. E. Briggs, C.A. Boulton, P.A. Brookes and R. Stevens. Brewing Science and practice. 2004 Woodhead Publishing Limited and CRC Press, LLC
  5. M. Eslinger Handbook of Brewing: Processes, Technology, Markets. 2009 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim
  6. J. Lewis & C.W. Bamforth. Essays in Brewing Science. 2006. Springer Science+Business Media, LLC
  7. W. Bamforth. Brewing New technologies. 2006, Woodhead Publishing Limited •
  8. Kunze. Technology of Brewing & Malting. 2004. VLB Berlin. Germany.
  9. G. Priest, G.G. Stewart. Handbook of brewing. 2nd ed. 2006. Taylor & Francis Group, LLC
  10. Katherine Smart. 2008. Brewing Yeast Fermentation Performance. Wiley
  11. Chris Boulton and David Quain (Editors). 2007. Brewing Yeast and Fermentation. Wiley
  12. G. Priest. 2013. Brewing microbiology. Springer
  13. Annie Hill (Editors). 2015. Brewing Microbiology-Managing Microbes, Ensuring Quality and Valorising Waste. Woodhead Publishing. Elsevier
  14. Nicholas A. Bokulich and Charles W. Bamforth. 2017. Brewing Microbiology: Current Research, Omics and Microbial Ecology. Publisher: Caister Academic Press
  15. Pires, Eduardo, Brányik, Tomáš. 2015. Biochemistry of Beer Fermentation. Springer International Publishing

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

Journal of The Institute of Brewing (JIB-IBD)

Journal of the ASBC

Brewing Science

Cerevisia

 

Τρόπος Αξιολόγησης 

Εργασία, αξιολόγηση συμμετοχής και γραπτές αναφορές έργου