Καθηγητές Μαθήματος
Κωδικός Μαθήματος: 8.0.1
Εξάμηνο: H’ Εξάμηνο
Κατηγορία: Ειδικότητας
ECTS: 12
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
- Να σχεδιάζουν και να εκτελούν συνταγές για την παραγωγή ζύθων
- Να διαχειρίζονται τις σχέσεις με την αγορά, προμηθευτές, πελάτες
- Να διαχειρίζονται τις πρώτες ύλες τα προϊόντα και τον εξοπλισμό ενός ζυθοποιείου
- Να υπολογίζουν το κόστος του προϊόντος, τις φύρες και τις αποδόσεις
- Να ελέγχουν και να διαχειρίζονται την πορεία παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος, από τις πρώτες ύλες ως το τελικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας τους προϊόντος (ετικέτες, κ.α.)
- Να παράγουν ζύθους σε πραγματικές συνθήκες
- Να αξιολογούν τα αποτελέσματα με κριτική σκέψη και να γνωρίζουν την επίδρασή τους στην παραγωγική διαδικασία και να επιλύουν προβλήματα
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Οι φοιτητές με τη βοήθεια και την υποστήριξη των καθηγητών:
- Θα παρακολουθήσουν διαλέξεις/σεμινάρια σε ειδικά θέματα ζυθοποίησης
- Θα αναλάβουν ρόλους στο πιλοτικό ζυθοποιείο, παρόμοιους με αυτούς στη βιομηχανία
- Θα αναλάβουν την υποστήριξη/εκπαίδευση εθελοντών φοιτητών μικρότερων εξαμήνων
- Θα πρέπει να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό, την παραγωγή, παρακολούθηση, ανάλυση και εμφιάλωση, ορισμένου αριθμού ζύθων και να παραδώσουν πλήρη ομαδική έκθεση για τον κάθε παραγόμενο ζύθο
- Θα συμμετάσχουν σε ολιγοήμερη τοποθέτηση σε ζυθοποιία για την παραγωγή, ανάλυση και εμφιάλωση ζύθου
- Θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις
- Θα αναλάβουν ατομικό project (εκπόνηση μελέτης ή κατασκευής)
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Νεραντζής Η, Ταταρίδης Π, Κεχαγιά Δ. 2014.Τεχνολογίες βύνης και ζύθου.
- Ταταρίδης Π. 2012. Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας.
- Χ. Γρηγοράκης και Β. Θεοδοσίου, Τεχνολογία Βυνοποίησης Ζυθοποίησης, ΤΕΙ Αθήνας 2008.
- Θ. Μασούρας, Ποιοτικός Έλεγχος Μπύρας, ΤΕΙ Αθήνας 2004.
- Α. Κομπός, Ποιοτικός Έλεγχος Μπύρας, ΤΕΙ Αθήνας 1998.
Ξενόγλωσση
- H. Palmer, Cereals in malting and brewing. In Cereal Science and Technology, Aberdeen University Press, Scotland, 1989.
- H. Palmer, Cereal science and malting technology-The future. Journal of the American Society of Brewing Chemists 50(4):121-129, 1992.
- J. Lewis and T. W. Young, Brewing, Chapman & Hall, 1995.
- E. Briggs, C.A. Boulton, P.A. Brookes and R. Stevens. Brewing Science and practice. 2004 Woodhead Publishing Limited and CRC Press, LLC
- M. Eslinger Handbook of Brewing: Processes, Technology, Markets. 2009 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim
- J. Lewis & C.W. Bamforth. Essays in Brewing Science. 2006. Springer Science+Business Media, LLC
- W. Bamforth. Brewing New technologies. 2006, Woodhead Publishing Limited •
- Kunze. Technology of Brewing & Malting. 2004. VLB Berlin. Germany.
- G. Priest, G.G. Stewart. Handbook of brewing. 2nd ed. 2006. Taylor & Francis Group, LLC
- Katherine Smart. 2008. Brewing Yeast Fermentation Performance. Wiley
- Chris Boulton and David Quain (Editors). 2007. Brewing Yeast and Fermentation. Wiley
- G. Priest. 2013. Brewing microbiology. Springer
- Annie Hill (Editors). 2015. Brewing Microbiology-Managing Microbes, Ensuring Quality and Valorising Waste. Woodhead Publishing. Elsevier
- Nicholas A. Bokulich and Charles W. Bamforth. 2017. Brewing Microbiology: Current Research, Omics and Microbial Ecology. Publisher: Caister Academic Press
- Pires, Eduardo, Brányik, Tomáš. 2015. Biochemistry of Beer Fermentation. Springer International Publishing
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
Journal of The Institute of Brewing (JIB-IBD)
Journal of the ASBC
Brewing Science
Cerevisia
Τρόπος Αξιολόγησης
Εργασία, αξιολόγηση συμμετοχής και γραπτές αναφορές έργου