Νομοθεσία Οίνων & Ποτών

Κωδικός Μαθήματος:

7.3

Semester:

Ζ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΕΥ )

Ώρες:

Μονάδες ECTS:

3



Καθηγητές Μαθήματος

Ταταρίδης Παναγιώτης, D.E.A., PhD

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να γνωρίζει:

  • τις βασικές αρχές της Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών
  • την οργάνωση, τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας & της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων
  • τον κώδικα τροφίμων και ποτών
  • την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία ποτών, ύδατος, αμπελοοινικών προϊόντων, ζύθου και αλκοολούχων ποτών,
  • τις υποχρεώσεις για την ανακύκλωση συσκευασιών
  • τη νομοθεσία του επαγγέλματος του οινολόγου

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Διαμόρφωση και Εφαρμογή της Νομοθεσίας
  2. Έλεγχοι και Ελεγκτικοί μηχανισμοί
  3. Εισαγωγή στο Κοινοτικό Δίκαιο – Ιστορία Ίδρυση και βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσμικά όργανα
  4. Κοινοτικό Δίκαιο. Πηγές Κοινοτικού Δικαίου, διαμόρφωση Κοινοτικής Νομοθεσίας και επίδρασή της στην έννομη τάξη των Κρατών-Μελών
  5. Κανονισμός για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς: Αναγκαιότητα κατάρτισης, αντικείμενο και πεδίο εφαρμογών. Οργανώσεις παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις
  6. Ονομασίες προέλευσης, γεωγραφικές ενδείξεις και παραδοσιακές ενδείξεις οίνων και αλκοολούχων ποτών
  7. Κατηγορίες οίνων, π.χ. Αφρώδεις και αεριούχοι οίνοι, οίνοι λικέρ και αρωματισμένοι οίνοι, κ.α.
  8. Επίσημες μέθοδοι ανάλυσης οίνων και ποτών
  9. Επιτρεπόμενες πρακτικές-Εμπλουτισμός, αύξηση της οξύτητας και μείωση της οξύτητας, χρήση θειώδους, αλλεργιογόνα, βιολογικά προϊόντα
  10. Επισήμανση – παρουσίαση των οίνων και γλευκών σταφυλής
  11. Αλκοολούχα ποτά – Ορισμός, χαρακτηρισμός. Όροι παραγωγής και διάθεσης στην κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών
  12. Νομοθεσία ζύθου – Παρασκευή, ορισμοί, νομολογία, και όροι διάθεσης στην κατανάλωση

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Ταταρίδης Παναγιώτης. Νομοθεσία Οίνων & Ποτών. 2017
  2. Κομπός Ανδρέας – Εισαγωγή στη Νομοθεσία Οίνων και Ποτών, ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΤΡΟΔ, Τμ. Οινολογίας και Τεχν.Ποτών, Αθήνα 1995
  3. Κουράκου–Δραγώνα Στ., 1987. Η Ελλάδα των Κρασιών, Oργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, Αθήνα
  4. Κουράκου–Δραγώνα Στ., 1997. Οινηρές επιλογές , Εκδ. Τροχαλία, Αθήνα
  5. Γενικό Χημείο του Κράτους. 2009. Κώδικας Τροφίμων & Ποτών.

 

Ξενόγλωσση

  1. International Organization of Vine and Wine, 2018. Compendium of International Methods of Wine and Must Analysis. Volumes 1 and 2, OIV, Paris, France.
  2. Ιnternational Organization of Vine and Wine, 2018. Compendium of International Methods of Analysis of spirited beverages, alcohol and beverage aromatic fraction. Volumes 1 and 2, OIV, Paris, France
  3. International Organization of Vine and Wine, 2018. International Oenological Codex
  4. International Organization of Vine and Wine, 2018. International Code of Oenological Practices

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  • Ιστότοπος Εθνικού Τυπογραφείου ET
  • Ιστότοπος Νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EURLEX
  • Ιστότοποι Κλαδικών Φορέων (ΠΑΝΕΠΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ, ΣΕΑΟΠ, ΕΕΖ, κ.α.)