Καθηγητές Μαθήματος
Κωδ. μαθήματος: 7.3
Εξάμηνο: 8ο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 3Θ
: 4
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος ο/η φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να γνωρίζει:
- τις βασικές αρχές της Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών
- την οργάνωση, τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας & της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων
- τον κώδικα τροφίμων και ποτών
- την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία ποτών, ύδατος, αμπελοοινικών προϊόντων, ζύθου και αλκοολούχων ποτών,
- τις υποχρεώσεις για την ανακύκλωση συσκευασιών
- τη νομοθεσία του επαγγέλματος του οινολόγου
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Διαμόρφωση και Εφαρμογή της Νομοθεσίας
- Έλεγχοι και Ελεγκτικοί μηχανισμοί
- Εισαγωγή στο Κοινοτικό Δίκαιο – Ιστορία Ίδρυση και βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσμικά όργανα
- Κοινοτικό Δίκαιο. Πηγές Κοινοτικού Δικαίου, διαμόρφωση Κοινοτικής Νομοθεσίας και επίδρασή της στην έννομη τάξη των Κρατών-Μελών
- Κανονισμός για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς: Αναγκαιότητα κατάρτισης, αντικείμενο και πεδίο εφαρμογών. Οργανώσεις παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις
- Ονομασίες προέλευσης, γεωγραφικές ενδείξεις και παραδοσιακές ενδείξεις οίνων και αλκοολούχων ποτών
- Κατηγορίες οίνων, π.χ. Αφρώδεις και αεριούχοι οίνοι, οίνοι λικέρ και αρωματισμένοι οίνοι, κ.α.
- Επίσημες μέθοδοι ανάλυσης οίνων και ποτών
- Επιτρεπόμενες πρακτικές-Εμπλουτισμός, αύξηση της οξύτητας και μείωση της οξύτητας, χρήση θειώδους, αλλεργιογόνα, βιολογικά προϊόντα
- Επισήμανση – παρουσίαση των οίνων και γλευκών σταφυλής
- Αλκοολούχα ποτά – Ορισμός, χαρακτηρισμός. Όροι παραγωγής και διάθεσης στην κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών
- Νομοθεσία ζύθου – Παρασκευή, ορισμοί, νομολογία, και όροι διάθεσης στην κατανάλωση
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Ταταρίδης Παναγιώτης. Νομοθεσία Οίνων & Ποτών. 2017
- Κομπός Ανδρέας – Εισαγωγή στη Νομοθεσία Οίνων και Ποτών, ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΤΡΟΔ, Τμ. Οινολογίας και Τεχν.Ποτών, Αθήνα 1995
- Κουράκου–Δραγώνα Στ., 1987. Η Ελλάδα των Κρασιών, Oργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, Αθήνα
- Κουράκου–Δραγώνα Στ., 1997. Οινηρές επιλογές , Εκδ. Τροχαλία, Αθήνα
- Γενικό Χημείο του Κράτους. 2009. Κώδικας Τροφίμων & Ποτών.
Ξενόγλωσση
- International Organization of Vine and Wine, 2018. Compendium of International Methods of Wine and Must Analysis. Volumes 1 and 2, OIV, Paris, France.
- Ιnternational Organization of Vine and Wine, 2018. Compendium of International Methods of Analysis of spirited beverages, alcohol and beverage aromatic fraction. Volumes 1 and 2, OIV, Paris, France
- International Organization of Vine and Wine, 2018. International Oenological Codex
- International Organization of Vine and Wine, 2018. International Code of Oenological Practices
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Ιστότοπος Εθνικού Τυπογραφείου ET
- Ιστότοπος Νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EURLEX
- Ιστότοποι Κλαδικών Φορέων (ΠΑΝΕΠΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ, ΣΕΑΟΠ, ΕΕΖ, κ.α.)