Μοριακή Βιολογία & Γενετική Αμπέλου

Κωδικός Μαθήματος:

5.5.3

Semester:

Ε' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Κατ' επιλογή υποχρεωτικά ( ΜΕ )

Ώρες:

2 Theory

Μονάδες ECTS:

3



Καθηγητές Μαθήματος

Μπανίλας Γιώργος, PhD

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα :

  • γνωρίζει σύγχρονα θέματα μοριακής βιολογίας και γενετικής της αμπέλου, ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό τομέα, όπως η ταυτοποίηση ποικιλιών με μοριακούς δείκτες, η κλωνική επιλογή και η γενετική βελτίωση του αμπελιού.

Παράλληλα το μάθημα παρέχει όλες τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή των πτυχιούχων του Τμήματος σε Προγράμματα
Μεταπτυχιακών Σπουδών που απαιτούν προπτυχιακές γνώσεις Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή στις μεθόδους μοριακής βιολογίας και γενετικής φυτών
  2. Το γονιδίωμα του αμπελιού – αλληλούχιση νουκλεοτιδίων
  3. Κατασκευή γονιδιωματικών και cDNA βιβλιοθηκών
  4. Ανάλυση της έκφρασης γονιδίων – PCR, μικροσυστοιχίες DNA
  5. Αναπτυξιακή μοριακή βιολογία αμπελιού
  6. Τεχνικές ιστοκαλλιέργειας – κυτταροκαλλιέργειας
  7. Παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού
  8. Γενετικός μετασχηματισμός
  9. Μέθοδοι ταυτοποίησης ποικιλιών
  10. Αποτύπωση γενετικής ποικιλότητας
  11. Εφαρμογές μοριακών δεικτών στη βελτίωση του αμπελιού – κλωνική επιλογή
  12. Εφαρμογές βιοτεχνολογίας στη διάγνωση ασθενειών και ανίχνευση παθογόνων
  13. Βιοπληροφορική ανάλυση μοριακών/γενετικών δεδομένων

Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης διαλέξεις και μελέτη σύγχρονων επιστημονικών άρθρων σχετικών με τη
Βιοτεχνολογία Αμπέλου.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Χαραλαμπίδης K., Μηλιώνη Δ., Ρήγας Σ., Ρούσσης Α., Χατζόπουλος Π. Αναπτυξιακή μοριακή βιολογία φυτών. Εκδόσεις ΕΜΒΡΥΟ, 2009
  2. Χατζόπουλος Π. Βιοτεχνολογία Φυτών, Εκδόσεις Έμβρυο, Αθήνα 2001.
  3. Acquaah G (2007) Principles of Plant Genetics and Breeding. Blackwell Publishing.
  4. Conde C., Silva P., Fontes N., Dias A.P.C. et al. Biochemical changes throughout grape berry development and fruit and wine quality. Food, Global Science Books, 2007.
  5. Gray D.J., Jayasankar S., Li Z.T. (2005) Vitis spp. Grape. In: Litz RE (ed) Biotechnology of fruit and nut crops, pp. 672–706.
  6. Mullins M.G., Bouquet A. and Williams L.E. Biology of the Grapevine, Cambridge University Press, 1992.
  7. Riaz A., Doligez R., Henry J., Walker M.A. (2007) Grape, in: Kole C. (Ed.), Genome Mapping and Molecular Breeding in Plants, Vol. 4, Fruits and Nuts, Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, pp. 63-101.
  8. Roubelakis-Angelakis K. A. Molecular Biology & Biotechnology of the Grapevine. Kluwer Academic Publishers, 2nd edition, 2009.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά
• Plant Physiology and Biochemistry,
• Plant Science,
• Plant Physiology,
• Plant Molecular Biology,
• Genetics,
• Genome,
• Australian Journal of Grape and Wine Research,
• American Journal of Enology and Viticulture,
• Vitis – Journal of Grapevine Research.