Εισαγωγή στις Επιστήμες Οίνου, Αμπέλου και Ποτών

Κωδικός Μαθήματος:

1.3

Εξάμηνο:

Α' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕΥ

Ώρες:

Μονάδες ECTS:

3


ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι ικανοί να:

  • να γνωρίζει τα βασικά στάδια της ιστορικής εξέλιξης της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής οίνου
  • να γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της αγορά για την Ελλάδα και διεθνώς
  • να αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ καταναλωτικών και πολιτιστικών προϊόντων
  • να γνωρίζει τους αμπελοοινικούς θεσμούς και τις βασικές πηγές επιστημονικής πληροφόρησης του αμπελοοινικού κλάδου
  • γνωρίζει τις βασικές έννοιες και το λεξιλόγιο της Οινολογίας, να αναγνωρίζει τη βασική σύσταση των διαφόρων τύπων οίνων και τη ποικιλιακή τους προέλευση,
  • κατανοεί τη βασική σύσταση των σταφυλιών και των ποτών και τη σχέση του οίνου με την υγεία
  • γνωρίζει τις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών και την καλύτερη αξιοποίησή τους στη παραγωγή διαφόρων προϊόντων,
  • αναγνωρίζει τον βασικό εξοπλισμό των οινοποιείων και να κατανοεί τις βασικές λειτουργίες του,
  • γνωρίζει τις βασικές οινολογικές αναλύσεις και επεμβάσεις, καθώς και τα στάδια παραγωγής
  • γνωρίζει τη βασική τεχνολογία για τη παραγωγή λευκών, ερυθρών, ερυθρωπών και αφρωδών οίνων και άλλων αλκοολούχων ποτών,
  • να κατανοεί τις βασικές αρχές της δράσης των μικροοργανισμών, (ευρωτομυκήτων, ζυμών, βακτηρίων στην οινοποίηση, τις ενζυμικές δράσεις σε γλεύκος και οίνο και τη χρήση του θειώδους ανυδρίτη και άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Λήψη αποφάσεων

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος Μαθήματος

  1. Το επάγγελμα του οινολόγου και η δομή της οινολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και διεθνώς
  2. Ιστορικά στοιχεία κι αναφορές για το αμπέλι και το κρασί από την αρχαιότητα ως σήμερα – δεδομένα που σχετίζονται με τη τεχνολογική εξέλιξη των οίνων και των άλλων ποτών και τις κατηγορίες τους.
  3. Στατιστικά στοιχεία για τον αμπελοοινικό κλάδο, φορείς και πηγές επιστημονικής πληροφόρησης
  4. Ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιών για τη παραγωγή διαφόρων τύπων οίνων και αποσταγμάτων και Γεωγραφικές ενδείξεις
  5. Δομή και Σύσταση των σταφυλιών – Κατανομή των συστατικών και σημασία / αξιοποίηση στην οινοποίηση. Οίνος και υγεία, έμμετρη κατανάλωση
  6. Στάδια παραγωγής οίνου. Εισαγωγή στη διαδικασία παραγωγής λευκών, ερυθρών, ερυθρωπών, αφρωδών, ξηρών και γλυκών οίνων, αποσταγμάτων και ποτών
  7. Βασικός εξοπλισμός οινολογικών εργαστηρίων για τον ποιοτικό έλεγχο των οίνων και των αποσταγμάτων – Βασικές οινολογικές επεμβάσεις.
  8. Βασικός μηχανολογικός εξοπλισμός οινοποιείων. Δυνατότητα της καλύτερης αξιοποίησης του εξοπλισμού για τη παραγωγή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των διαφόρων προϊόντων.
  9. Ενζυμικές και μικροβιακές δράσεις. Ζυμώσεις και βασικός μεταβολισμός μικροοργανισμών.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Τσακίρης Α. 2008. Οινολογία – από το σταφύλι στο κρασί
  2. Σουφλερός Ε. 2000. ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ (τόμοι Ι & ΙΙ)
  3. ΒΕΚΙΟΣ Γ., ΚΟΥΚΗΣ Δ., ΤΣΑΚΙΡΗΣ Α. 2012. Το βιβλίο του Κρασιού
  4. Σπινθιροπούλου Χ. 2001. Οινοποιήσιμες Ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα

 

Ξενόγλωσση

  1. OIV. 2018. International Oenological Codex
  2. OIV. 2018. International Code of Oenological Practices
  3. P. Ribéreau-Gayon (Editor), D. Dubourdieu (Editor), B. Donèche (Editor), A. Lonvaud (Editor). 2006 Handbook of Enology, Vol. 1: The Microbiology of Wine and Vinifications
  4. Pascal Ribéreau-Gayon (Editor), Y. Glories (Editor), A. Maujean (Editor) et al., 2006. Handbook ofEnology, The Chemistry of Wine:  Stabilization and Treatments (Volume 2)
  5. Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury. 1999. Wine Analysis and Production
  6. Boulton, R.B., Singleton, V.L., Bisson, L.F., Kunkee, R.E. 1999. Principles and practices of winemaking
  7. M. Victoria Moreno-Arribas, M. Carmen Polo. 2009. Wine Chemistry and Biochemistry
  8. Jackson, Ron S.. 1994. Wine science :principles and applications
  9. Amerine, M.A and Ough, C.S. 1974. Wine and Must Analysis. John Wiley and Sons.
  10. Amerine, M.A and Kunkee, R.E., Ough, C.S., Singleton V.L., Webb, A.D. 1980. The Technology of Winemaking. A.V.I. Publishing Co.
  11. Rose, A.H. 1977. Alcoholic Beverages. Academic Press.
  12. Schandorl, H. 1959. Die Microbiologie des Mostes und Weines, Eugen Ulmer, Stuttgart.
  13. The World Atlas of Wine. 1971. Mitchell Beasly. Ltd, London.
  14. Navarre, Colette. 1998. L’ Oenologie
  15. Blouin, Jacques, Peynaud, Emile. 1995. Connaissance et travail du vin

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  • American Journal of Enology & Viticulture
  • Australian Journal of Grape and Wine Research
  • VITIS – Journal of Grapevine Research
  • International Journal of Vine and Wine Sciences-Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
  • Journal of Wine Research
  • Journal of Wine Economics
  • Bulletin de l’O.I.V. : Revue Internationale : Viticulture, Oenologie, Economie, Droit
  • Revue des oenologues