Φωτεινή Δρόσου

qode interactive strata
Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι

H Δρ. Φωτεινή Δρόσου είναι απόφοιτη του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας με μεταπτυχιακό δίπλωμα από το ίδιο τμήμα με κατεύθυνση τον ζύθο. Έχει διδακτορικό στη Χημική Μηχανική με ειδίκευση στη χρήση των Non-Saccharomyces ζυμών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εργάζεται ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ως ερευνητικός συνεργάτης σε διάφορα ερευνητικά έργα. Επίσης, είναι μέλος του Brewing Science Group.

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

Drosou F., Kekes T., Boukouvalas C. Life Cycle Assessment of the Canned Fruits Industry: Sustainability through Waste Valorization and Implementation of Innovative Techniques. AgriEngineering 2023; 5(1):395-412. DOI: 10.3390/agriengineering5010026

Drosou F., Mamma D., Tataridis P., Dourtoglou V. & Oreopoulou V. (2022). Metschnikowia pulcherrima in mono or co-fermentations in brewing. Brewing Science, pp. 69-78. https://doi.org/10.23763/BrSc22-09drosou.

Drosou F., Anastasakou K., Tataridis P., Dourtoglou V., & Oreopoulou V.(2022) Evaluation of commercial strains of Torulaspora delbrueckii in beer production. Journal of the American Society of Brewing Chemists. DOI: 10.1080/03610470.2021.2025327.

Drosou F., Anastasakou K., Tataridis P., Dourtoglou V., & Oreopoulou V.(2021). Study of the Fermentation Kinetics and Secondary Metabolites of Torulaspora delbrueckii Yeasts from Different Substrates. Journal of the American Society of Brewing Chemists, 0(0), 1–10. https://doi.org/10.1080/03610470.2021.1915660

Ενδεικτικά Επιστημονικά Συνέδρια

Drosou F. Dourtoglou Eu., Tataridis P. & Chatzilazarou Arh. “Evolution of organic and phenolic acids in beer produced by different non-Saccharomyces yeasts over a two-year period”. 15th International Trends in Brewing, Ghent, Belgium, 2-6/4/2023 (ORAL & POSTER)

Drosou F. & Oreopoulou V. “Evolution of Volatile Compounds in Beers Fermented with Metschnikowia pulcherrima over a Storage Period of Two Years”. Brewing Summit, Providence, Rhode Island, USA, 14-16/8/2022 (POSTER).

Drosou F., Tsolakidis K., Tataridis P., Dourtoglou V.& Oreopoulou V. “Metschnikowia pulcherrima’s brewing potential” 38th Congress European Brewery Convention, Madrid, Spain 29/05-02/06/2022, (POSTER)

Drosou F., Tataridis P., Dourtoglou V.& Oreopoulou V. “Brewing with non-Saccharomyces yeasts”. ISEKI FOOD CONFERENCE, 23-25/6/2021, online (POSTER)

Drosou F., Koutra V., Koussissi E., Tataridis P., Dourtoglou V. & Oreopoulou V. “Evolution of the aroma profile of beers fermented with non-Saccharomyces yeasts, over a period of two years”.  World Brewing Congress, 18/09-08/10/2020 (SPECIAL SESSION- EBC Session: Brewing: A New Normal, the Same Excellence- 22/09/2020 5:30 PM – 7:00 PM- ORAL).