Βιοχημεία

Κωδικός Μαθήματος:

2.1

Εξάμηνο:

Β' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΓΥ

Ώρες:

2 Θ+ 2 Ε

Μονάδες ECTS:

5


Καθηγητές Μαθήματος

Αραπίτσας Παναγιώτης

Κωδικός Μαθήματος: 2.1

Semester: Β’ Εξάμηνο

Κατηγορία: Υποχρεωτικά ( ΜΓΥ )

Ώρες: 2Θ + 2Ε

Μονάδες ECTS: 5

 

Καθηγητές Μαθήματος

Θεωρητικό μέρος: Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Αραπίτσας

Εργαστηριακό μέρος: Εντεταλμένη Διδάσκουσα Νίκη Μαραγκού

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:

  • να γνωρίζει τη δομή και οργάνωση των βιολογικών μακρομορίων με έμφαση στις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες.
  • να γνωρίζει τις βασικές αρχές των βιοχημικών μεταβολών στους ζωντανούς οργανισμούς, τις κυριότερες μεταβολικές πορείες, τη ρύθμιση και έλεγχό τους καθώς και την αλληλεξάρτηση και συνδυασμό τους,
  • να κατανοεί τις βασικές βιοχημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στα φυτά (με έμφαση στο αμπέλι) και στους μικροοργανισμούς κατά την παραγωγή οίνων και ποτών.
  • να εξετάζουν με βιοχημικές μεθόδους την επίδραση διαφόρων παραγόντων στην πορεία της αλκοολικής ζύμωσης
  • να χρησιμοποιούν βιοχημικές και ενζυμικές μεθόδους προσδιορισμού διαφόρων προϊόντων της αλκοολικής ζύμωσης
  • έχει το βασικό υπόβαθρο γνώσεων στη Βιοχημεία ώστε να κατανοεί άλλα μαθήματα του Τμήματος στα οποία αυτό το βασικό υπόβαθρο είναι απαραίτητο.

Γενικές Ικανότητες

  • Έρευνα, ανάλυση και σύνθεση στοιχείων και πληροφοριών για τη χρήση των απαραίτητων τεχνικών και της τεχνολογίας
  • Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική Εργασία
  • Λήψη αποφάσεων
  •  

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

  1. Εισαγωγή στην Βιοχημεία.
  2. Τα βιολογικά μακρομόρια: Υδατάνθρακες.
  3. Τα βιολογικά μακρομόρια: Αμινοξέα και Πρωτείνες.
  4. Τα βιολογικά μακρομόρια: Λίπη και νουκλεικά οξέα.
  5.  Ένζυμα: Μηχανισμός κατάλυσης, εξειδίκευση, ταξινόμηση.
  6.  Συνένζυμα και προσθετικές ομάδες.
  7.  Μεταβολισμός: Βασικές έννοιες και στάδια.
  8.  Μεταβολισμός υδατανθράκων: Γλυκόλυση / Ζύμωση
  9.  Ο κύκλος του κιτρικού οξέος (ή ο Κύκλος του Krebs)
  10.  Μεταβολισμός του αζώτου κατά την ζύμωση.
  11.  Μεταβολισμός του θείου
  12.  Η φωτοσύνθεση

 

Εργαστηριακό Μέρος Μαθήματος

Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος περιλαμβάνονται ασκήσεις πάνω στην λειτουργία των ενζύμων και την χρήση τους στην  Οινολογία καθώς και ασκήσεις που ερευνούν παράγοντες που επιδρούν στην αλκοολική ζύμωση.

 

Μέθοδος αξιολόγησης

Θεωρικό μέρος μαθήματος: Τελική γραπτή εξέταση

Εργαστήριο μέρος: Συνδυασμός εργασιών, παρουσία στο εργαστήριο και τελική γραπτή εξέταση.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. J.M., Berg et al. “Βιοχημεία”, Πανεπ. Εκδόσεις Κρήτης (2017 ή 2021).
  1. R.B. Boulton et al. “Οινολογία. Βασικές αρχές και μέθοδοι οινοποίησης.” Εκδόσεις Πασχαλίδης (2018).
  2. Κ.Α. Δημόπουλος, Σ. Αντωνοπούλου. “Βασική Βιοχημεία”, Εκδόσεις Κωστάκης Δημ. Αθανάσιος (2020).