Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ
Ομότιμος καθηγητής (Emeritus professor)
—
Ηλεκτρονική Αλληλογραφία
vdourt@uniwa.gr
Οργανική Χημεία-Χημεία Οίνου-Βιοχημεία-Ενζυμολογία
Διδασκαλία
Εισαγωγή στην Οργανική Χημεία για Οινολόγους, Προέλευση των Χημικών Ενώσεων των Κρασιών και των αλκοολούχων ποτών Αρωματικές ενώσεις και Μέθοδοι ανάλυσης των.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα που εστιάζονται:
- Στον τρόπο ρύθμισης του κυτταρικού μεταβολισμού, της σταφυλιού, στο επίπεδο της εκφράσεως των γενετικών πληροφοριών και στο επίπεδο της ενζυμικής δράσεως και εκφράσεως των ενδογενών ενζύμων.
- Στον προσδιορισμό των χημικών μορίων και καθώς εν γένει όλων των βιομορίων που προκύπτουν από την έκφραση των ενζύμων της δράσης του τόσο κατά τη ωρίμανσης του σταφυλιού , την διάρκεια της ζύμωσης του γλεύκους της τεχνολογικής επεξεργασίας ,της ωρίμανσης και τέλους της παλαίωσης του κρασιού.
- Στην συμπεριφορά βιομορίων σε πρότυπα συστήματα που σχετίζονται με το κρασί αλλά και με τρόφιμα, και ποτά.
- Στον προσδιορισμό καταλοίπων γεωργικών φαρμάκων και γενικότερα στον προσδιορισμό ξένων ενώσεων προς το σταφύλι και το κρασί στα τελικά προϊόντα, όπως και στις πρώτες ύλες.
- Στην αξιολόγηση νέων ποικιλιών, που εισάγονται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, αλλά και στην αξιολόγηση παλιών ποικιλιών από πλευράς έκφρασης της μοριακής σύστασης , χημικής και μεγάλο μοριακής σύστασης, στο τελικό άρωμα, εμφάνιση, τη γεύση, του παραγόμενου από αυτές κρασιού.