Παναγιώτης Ε. Καλδής

qode interactive strata
Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (Δ.Ε.Π.)

Καθηγητής
Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

pkaldis@uniwa.gr

Τηλέφωνο

210 538 5554

Διεύθυνση Γραφείου

Κ11.113

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Παναγιώτης Ε. Καλδής,  Καθηγητής

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

 Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Μάρκετινγκ στο Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρώτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου (2019-23). Ομόφωνα επιλέχθηκε από την Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων ως μέλος του τριμελούς Προεδρείου της για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 και πρώτος Προεδρεύων (01/09-31/12/2022).

Έχει αποφοιτήσει από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιώς (1977), είναι πτυχιούχος αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1982), όπως και πτυχιούχος παιδαγωγικών σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (1984). Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από τη Σχολή Επιχειρήσεων, Περιβάλλοντος και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Coventry της Αγγλίας (2003). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στον Τομέα Οικονομικής Πολιτικής και Κράτους του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2004). Είναι πιστοποιημένος στην «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση» από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2017).

Επιλέχθηκε ως ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας  (ΕΗΔΕ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς (2019-22), όπως και τακτικό μέλος της ΕΗΔΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2018-21), ιδιότητες τις οποίες αποποιήθηκε λόγω της εκλογής του ως Πρύτανη.

Κατέχει τον τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή (Guest Professor) στo Shanghai University of Traditional Chinese Medicine, Κίνα (2022) και του Διακεκριμένου Καθηγητή (Distinguished Professor) στo Shenyang University, Κίνα (2019). Από το 2014, φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή (Honorary Professor) του Πανεπιστημίου Guglielmo Marconi, Ιταλία.

Έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, όπως Πιστοποιητικό Αριστείας στην Πανεπιστημιακή Ηγεσία από το International Council of Professors of Educational Leadership/ICPEL, ΗΠΑ, Τιμητικό Βραβείο Αριστείας στην Εκπαιδευτική Ηγεσία από τους Educational Leaders Without Borders/ELWB, ΗΠΑ, Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής από το Cotsakos College of Business του πολιτειακού William Paterson University of New Jersey, ΗΠΑ, Τιμητική Διάκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, Βραβείο Διακεκριμένου Ακαδημαϊκού από το International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM) – Mediterranean Agronomic Institute of Chania, Τιμητική Διάκριση από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, Τιμητική Διάκριση από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου Κύπρου κ. Γεώργιο, Τιμητική Διάκριση από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, Τιμητική Διάκριση από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, Έπαινο από την Ένωση Δημάρχων Αττικής, Τιμητική Διάκριση από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, Τιμητική Διάκριση από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Βραβείο Παιδείας από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, κλπ.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (2009-10). Εκεί ορίσθηκε για πρώτη φορά Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης οργανώνοντας την εκ του μηδενός, λειτουργώντας την επί εξαετία και προσφέροντας τέσσερις εκπαιδευτικές σειρές (2004-10). Επίσης, διετέλεσε τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και του Επιστημονικού-Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (2004-10), όπως και Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας (2007-10).

Για μια τριετία, συμμετείχε ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης/ΔΟΑΤΑΠ (2013-6).

Επίσης, για μια εξαετία, υπήρξε τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχοντας την ιδρυματική και επιστημονική ευθύνη σειράς προγραμμάτων και υπευθυνοτήτων (2004-10).

Επί 15 χρόνια (1990-2005) εργάσθηκε ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας διατελέσει και Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σπουδών) στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Έχει συμμετάσχει ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό σε 16 μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπου έχει επιβλέψει δεκάδες μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και έχει συμμετάσχει σε σχετικές εξεταστικές επιτροπές. Επιβλέπει διδακτορικές διατριβές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπως και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι μέλος τριμελών επιτροπών, αλλά και επιτροπών εξέτασης διδακτορικών διατριβών σε διάφορα Πανεπιστήμια.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (2018-19).

Επιπλέον, στο ΤΕΙ Αθήνας (2005-18) είχε διατελέσει Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρύτανη/Προέδρου, Συντονιστής της Επιτροπής για τις ακαδημαϊκές διεργασίες με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών, Πρόεδρος της Φοιτητικής Λέσχης, Ιδρυματικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης,  Διευθυντής Τομέα, Πρόεδρος Τμήματος, Αναπληρωτής Διευθυντής Σχολής, Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ενώ είχε συμμετάσχει και σε διάφορες διοικητικές και επιστημονικές επιτροπές, όπως και είχε διατελέσει και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Ακόμη, υπήρξε μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ της χώρας.

Συνολικά, διαθέτει σαράντα ετών εμπειρία ως επιτελικό στέλεχος σε διάφορες θέσεις σημαντικής διοικητικής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται τα εφαρμοσμένα οικονομικά, το μάρκετινγκ και το μάνατζμεντ (οργανωσιακό και χρηματοοικονομικό), η βιώσιμη ανάπτυξη, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει αναγνωρισμένο και εκτεταμένο έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρόσφατα βιβλία στα οποία έχει συμμετάσχει είναι: «Roads to Integrating Sustainability in School Leadership & Teacher Preparation Programs» (with Papa, R., Saiti, A. and Snodgress, F.), ICPEL and Call Edition, USA 2022, «Χρηματοοικονομική Διοίκηση» (με Αρσένο, Π.), Εκδόσεις Μπένου, Αθήνα 2021 και «Branding, Πολιτιστικές Διαδρομές και Βιώσιμη Ανάπτυξη» (με Μητούλα, Ρ.), Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2018.