Αργύρης Τσακίρης

qode interactive strata
Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ

Γεννήθηκα το 1954 στο Βόλο.

Πτυχία:

  • Χημικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  •  Οινολόγου
  • Αμπελουργίας
  • Οργανοληπτικής δοκιμασίας οίνων, στο Ινστιτούτο Οινολογίας του Μπορντό.
  • Διδακτορικό (2005) στις ζυμώσεις με ακινητοποιημένες ζύμες στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Σεμινάρια:

  • «Βασικό πρόγραμμα Μάρκετινγκ» της ΕΕΔΕ
  •  «Τεχνική των πωλήσεων» του ΕΛΚΕΠΑ
  • «Μάρκετινγκ Εξαγωγών» του ΟΠΕ

Εργασία:

  • Εργάστηκα 9 χρόνια στην «Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων» (Botrys) στην παραγωγή αποσταγμάτων, κρασιών και οινοπνεύματος ως οινολόγος. Μέρος των καθηκόντων μου η σύνδεση της παραγωγής με τις πωλήσεις και τη διαφήμιση.
  • Για 5 χρόνια, ως οινολόγος στην εταιρεία «Οινοτεχνική» και πωλητής κρασιών νέων τότε παραγωγών. Τότε ξεκίνησα και τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου.
  • Έχω οινοποιήσει σε Μπορντό, Αττική, Νεμέα, Νάουσα, Μεσσηνία και Πάρο.

Διδασκαλία:

  • Το 1987 ξεκίνησα να διδάσκω, στο νεοσύστατο Τμήμα «Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών» του ΤΕΙ Αθήνας, Αποστάγματα και Οργανοληπτικό

Έλεγχο Οίνων και Ποτών.

  • Συνταξιοδοτήθηκα το 2021 ως Καθηγητής, στο Τμήμα «Επιστημών Οίνου,
  •  Αμπέλου και Ποτών» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δημοσιεύσεις:

  • Σε ελληνικά έντυπα και διαδικτυακά δημοσιογραφικά περιοδικά κυρίως γευσιγνωσίες κρασιών για περισσότερα από 30 χρόνια
  • 14 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και δύο κεφάλαια σε διεθνείς επιστημονικούς τόμους.
  • Κύριος εισηγητής σε ένα διδακτορικό που έχει ολοκληρωθεί και σε ένα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βιβλία:

  • Οινολογία, από το σταφύλι στο κρασί 1988, νέα έκδοση 1994, 2008, 2010
  • Ποτογραφία 1994, 1997
  • Ελληνική Οινογνωσία 1994, 1994, 2009
  • Τα Γαλλικά κρασιά 2000
  • Κάνω το δικό μου κρασί 1995
  • Κάνω το δικό μου τσίπουρο 2000, 2007
  • Οινολογία, έρευνα και εφαρμογές 2006
  • Αμπελουργία για κρασιά ποιότητας 2011
  • Η απόλαυση της γεύσης 2013
  • Οινεμπόριο 2019

Επίσης, είμαι ένας από τους συγγραφείς των βιβλίων:

  • Το Βιβλίο του κρασιού 1994, 2012
  • Alpha wine guide (10 ετήσιοι οδηγοί από το 2000 μέχρι το 2009)