Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ
—
Γεννήθηκα το 1954 στο Βόλο.
Πτυχία:
- Χημικού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Οινολόγου
- Αμπελουργίας
- Οργανοληπτικής δοκιμασίας οίνων, στο Ινστιτούτο Οινολογίας του Μπορντό.
- Διδακτορικό (2005) στις ζυμώσεις με ακινητοποιημένες ζύμες στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Σεμινάρια:
- «Βασικό πρόγραμμα Μάρκετινγκ» της ΕΕΔΕ
- «Τεχνική των πωλήσεων» του ΕΛΚΕΠΑ
- «Μάρκετινγκ Εξαγωγών» του ΟΠΕ
Εργασία:
- Εργάστηκα 9 χρόνια στην «Ελληνική Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων» (Botrys) στην παραγωγή αποσταγμάτων, κρασιών και οινοπνεύματος ως οινολόγος. Μέρος των καθηκόντων μου η σύνδεση της παραγωγής με τις πωλήσεις και τη διαφήμιση.
- Για 5 χρόνια, ως οινολόγος στην εταιρεία «Οινοτεχνική» και πωλητής κρασιών νέων τότε παραγωγών. Τότε ξεκίνησα και τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου.
- Έχω οινοποιήσει σε Μπορντό, Αττική, Νεμέα, Νάουσα, Μεσσηνία και Πάρο.
Διδασκαλία:
- Το 1987 ξεκίνησα να διδάσκω, στο νεοσύστατο Τμήμα «Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών» του ΤΕΙ Αθήνας, Αποστάγματα και Οργανοληπτικό
Έλεγχο Οίνων και Ποτών.
- Συνταξιοδοτήθηκα το 2021 ως Καθηγητής, στο Τμήμα «Επιστημών Οίνου,
- Αμπέλου και Ποτών» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Δημοσιεύσεις:
- Σε ελληνικά έντυπα και διαδικτυακά δημοσιογραφικά περιοδικά κυρίως γευσιγνωσίες κρασιών για περισσότερα από 30 χρόνια
- 14 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και δύο κεφάλαια σε διεθνείς επιστημονικούς τόμους.
- Κύριος εισηγητής σε ένα διδακτορικό που έχει ολοκληρωθεί και σε ένα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Βιβλία:
- Οινολογία, από το σταφύλι στο κρασί 1988, νέα έκδοση 1994, 2008, 2010
- Ποτογραφία 1994, 1997
- Ελληνική Οινογνωσία 1994, 1994, 2009
- Τα Γαλλικά κρασιά 2000
- Κάνω το δικό μου κρασί 1995
- Κάνω το δικό μου τσίπουρο 2000, 2007
- Οινολογία, έρευνα και εφαρμογές 2006
- Αμπελουργία για κρασιά ποιότητας 2011
- Η απόλαυση της γεύσης 2013
- Οινεμπόριο 2019
Επίσης, είμαι ένας από τους συγγραφείς των βιβλίων:
- Το Βιβλίο του κρασιού 1994, 2012
- Alpha wine guide (10 ετήσιοι οδηγοί από το 2000 μέχρι το 2009)