Καθηγητές Μαθήματος
Κωδ. μαθήματος: 8.4.3
Εξάμηνο: 8ο εξάμηνο
Κατηγορία: Επιλογής
Ώρες: 2Θ
ECTS : 3
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές να είναι σε θέση :
- να εκτιμούν τις δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας των υποπροϊόντων μιας παραγωγικής μονάδας.
- να παρουσιάζουν τεκμηριωμένες προτάσεις αξιοποίησης των υποπροϊόντων.
- να συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία εγκαταστάσεων αξιοποίησης των υποπροϊόντων.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
- Λήψη αποφάσεων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Αρχές της πράσινης Χημείας και της πράσινης Μηχανικής. Κατηγορίες χρήσης και εκμετάλλευσης των αμπελοοινικών υποπροϊόντων και αυτών της παραγωγής μπύρας και αλκοολούχων ποτών.
- Πράσινες μέθοδοι παραλαβής και επεξεργασίας συστατικών – Ι: νερό σε υπερκρίσιμη και υποκρίσιμη κατάσταση, υπερκρίσιμο CO2, ιοντικά ρευστά.
- Πράσινες μέθοδοι παραλαβής και επεξεργασίας συστατικών – ΙΙ: Εκχύλιση επιβοηθούμενη με μικροκύματα, υπερήχους και παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο, διαχωρισμός συστατικών με τη χρήση μεμβρανών και πορωδών μέσων.
- Θερμοχημικές επεξεργασίες της βιομάζας.
- Υδροθερμικές επεξεργασίες της βιομάζας.
- Αερόβια και αναερόβια κομποστοποίηση.
- Κομποστοποίηση με γεωσκώληκες.
- Καύση/αποτέφρωση της βιομάζας.
- Παραγωγή βιοκαυσίμων.
- Παραγωγή και χρήσεις μονοκυτταρικής πρωτεΐνης.
- Ανάκτηση τρυγικού οξέως και χρήσεις αυτού και των παραγώγων του.
- Συλλογή και διαχωρισμός διοξειδίου του άνθρακος.
- Παραλαβή και χρήσεις του γιγαρτελαίου.
- Αξιοποίηση της εξαντλημένης βύνης, του εξαντλημένου λυκίσκου και της μαγιάς.
- Αξιοποίηση των βοστρύχων και των ξύλων κλαδέματος της αμπέλου.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνόγλωσση:
A1. Βιβλία από την πλατφόρμα ΕΥΔΟΞΟΣ:
- Βλυσίδης Α. κ.ά. (2014), “Βιομηχανική Ρύπανση”, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 41957401.
- Κομίλης Δ. (2021`) “Διαχείρηση και Μηχανική Στερεών Αποβλήτων”, Εκδ. Τζιόλα, ISBN: 9789604189311.
Α2. Αλλα βιβλία και βοηθήματα:
- Παπακωνσταντίνου Σ.Π. (2021), “Τεχνολογίες αξιοποίησης υποπροϊόντων – Σημειώσεις θεωρείας» (αρχείο pdf διαθέσιμο δωρεάν στους φοιτητές του Τμήματος).
- Ζουμπούλης Α. κ.ά. (2015). Πράσινη χημεία και τεχνολογία στη βιώσιμη ανάπτυξη (αρχείο pdf & epub διαθέσιμο δωρεάν από την πλατφόρμα: www.kallipos.gr).
- Βαλαβανίδης Α. & Βλαχογιάννη Θ. (2012), “Πράσινη Χημεία και Πράσινη Τεχνολογία” (αρχείο διαθέσιμο δωρεάν από την σελίδα του ΕΚΠΑ: http://www.chem.uoa.gr/wp-content/uploads /publications /environment/pdf/greenchemistry_gr.rar).
Ξενόγλωσση
- Bordiga M. ed. (2016), “Valorization of Wine Making By-Products”, CRC Press, ISBN: 9781482255331.
- Soccol C.R. & al eds (2016), “Green Fuels Technology: Biofuels”, Springer, ISBN: 9783319302058.
- Lindy J. ed. (2015), “Supercritical Fluid Extraction: Technology, Applications And Limitations”, Novinka, ISBN: 9781634633109.
- Chemat F. & Cravotto G. eds (2012), “Microwave -assisted Extraction for Bioactive Compounds – Τheory and Practice”, Springer, ISBN: 9781461448303.
- Fang Z. & al eds (2015), “Production of Biofuels and Chemicals with Ultrasound”, Springer, ISBN: 9789401796248.
- Baskar Ch. & al eds (2012), “Biomass Conversion: The Interface Of Biotechnology, Chemistry And Materials Science”, Springer, ISBN: 9783642284182.
- Hornung A. (2014), “Transformation of Biomass: Theory to Practice”, Wiley, ISBN: 9781118693643.
- Baker R.W. (2012), “Membrane Technology and Applications”, Wiley, ISBN: 9780470743720.
- Soto-Hernandez M. & al eds (2017), “Phenolic Compounds: Natural Sources, Importance and Applications”, IntechOpen, ISBN: