Καθηγητές Μαθήματος
Κωδ. μαθήματος: 6.5.3
Εξάμηνο: 6ο
Κατηγορία: Μάθημα ειδικότητας
Ώρες: 2Θ
: 3
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
- Να γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες ποτών που υπάγονται στα μη αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Να γνωρίζουν τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των βασικών κατηγοριών των μη αλκοολούχων ποτών και πιο συγκεκριμένα:
- Να γνωρίζουν τις τεχνολογίες για την παρασκευή των μη αλκοολούχων ζύθων και οινικών προϊόντων.
- Να γνωρίζουν την τεχνολογία για την παραγωγή των «Αεριούχων οξύποτων».
- Να έχουν γνώση των τεχνολογιών για την παραγωγή φυσικών χυμών φρούτων
- Να είναι γνώστες της κατηγορίας των: «Αλκαλοειδούχων ελεύθερων αλκοόλης ποτών» και των μεθόδων παρασκευής τους.
- Να έχουν μία σφαιρική αντίληψη για την αγορά των ποτών στην Ελλάδα και Παγκοσμίως.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Μέρος Α: Εισαγωγή στον χώρο των μη αλκοολούχων ποτών: Ορισμοί σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τι περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κλάδο. Η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών: Μεγέθη και τάσεις σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.
- Μέρος Β: Μη αλκοολούχοι ζύθοι και οινικά προϊόντα: Βασικές Τεχνολογίες Παραγωγής.
- Μέρος Γ: Παραγωγή «Αεριούχων οξύποτων» και «Αλκαλοειδούχων ελεύθερων αλκοόλης ποτών»(Carbonated Soft Drinks).
- Μέρος Δ: Παραγωγή φυσικών χυμών φρούτων και σχετιζόμενες τεχνολογίες.
- Mέρος Ε: Αφεψήματα και ροφήματα
- Μέρος ΣΤ: Νέα προϊόντα /συνδυασμοί κατηγοριών μη αλκοολούχων ποτών.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ξενόγλωσση
- Philip, R. Ashurst (2016). Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 3rd Edition. Wiley Blackwell.
- David , E. Steen and Philip, R. Ashurst (2006). Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Blackwell Publishing Ltd.
- Wilson, K. (1999). Coffee, cocoa and tea. CAB International, UK.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
• Trends in Food Science and Technology
• Food Quality and Preference
• Journal of The Institute of Brewing (JIB-IBD)