Τεχνολογία Μη Αλκοολούχων Ποτών

Κωδικός Μαθήματος:

6.5.3

Εξάμηνο:

ΣΤ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

Μονάδες ECTS:

3


Καθηγητές Μαθήματος

Ντουρτόγλου Γεώργιος

Κωδ. μαθήματος: 6.5.3

Εξάμηνο: 6ο 

Κατηγορία: Μάθημα ειδικότητας

Ώρες:

: 3
 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • Να γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες ποτών που υπάγονται στα μη αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Να γνωρίζουν τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των βασικών κατηγοριών των μη αλκοολούχων ποτών και πιο συγκεκριμένα:
  • Να γνωρίζουν τις τεχνολογίες για την παρασκευή των μη αλκοολούχων ζύθων και οινικών προϊόντων.
  • Να γνωρίζουν την τεχνολογία για την παραγωγή των «Αεριούχων οξύποτων».
  • Να έχουν γνώση των τεχνολογιών για την παραγωγή φυσικών χυμών φρούτων
  • Να είναι γνώστες της κατηγορίας των: «Αλκαλοειδούχων ελεύθερων αλκοόλης ποτών» και των μεθόδων παρασκευής τους.
  • Να έχουν μία σφαιρική αντίληψη για την αγορά των ποτών στην Ελλάδα και Παγκοσμίως.

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

  1. Μέρος Α: Εισαγωγή στον χώρο των μη αλκοολούχων ποτών: Ορισμοί σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τι περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κλάδο. Η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών: Μεγέθη και τάσεις σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.
  2. Μέρος Β: Μη αλκοολούχοι ζύθοι και οινικά προϊόντα: Βασικές Τεχνολογίες Παραγωγής.
  3. Μέρος Γ: Παραγωγή «Αεριούχων οξύποτων» και «Αλκαλοειδούχων ελεύθερων αλκοόλης ποτών»(Carbonated Soft Drinks).
  4. Μέρος Δ: Παραγωγή φυσικών χυμών φρούτων και σχετιζόμενες τεχνολογίες.
  5. Mέρος Ε: Αφεψήματα και ροφήματα
  6. Μέρος ΣΤ: Νέα προϊόντα /συνδυασμοί κατηγοριών μη αλκοολούχων ποτών.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ξενόγλωσση

  1. Philip, R. Ashurst (2016). Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, 3rd Edition. Wiley Blackwell.
  2. David , E. Steen and Philip, R. Ashurst (2006). Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture. Blackwell Publishing Ltd.
  3. Wilson, K. (1999). Coffee, cocoa and tea. CAB International, UK.

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

• Trends in Food Science and Technology
• Food Quality and Preference
• Journal of The Institute of Brewing (JIB-IBD)