Συσκευασία Οίνων και Ποτών

Κωδικός Μαθήματος:

6.3

Εξάμηνο:

ΣΤ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

3 Θ

Μονάδες ECTS:

4


Καθηγητές Μαθήματος

Παπαδάκης Σπυρίδων

Κωδικός Μαθήματος: 6.3

Εξάμηνο: 6ο  Εξάμηνο

Ώρες: 3Θ

ECTS: 4

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοεί τις βασικές λειτουργίες της συσκευασίας και να τις συνδέει με την επεξεργασία, συντήρηση, διανομή και μάρκετινγκ των ποτών.
  • Γνωρίζει τα διαθέσιμα υλικά, μορφές και συστήματα συσκευασίας και να κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους οι ιδιότητες των υλικών συσκευασίας επηρεάζουν την ασφάλεια, και ποιότητα των συσκευασμένων ποτών.
  • Γνωρίζει το σχεδιασμό, κατασκευή και τις εφαρμογές της συσκευασίας ποτών.
  • Κατανοεί τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μετανάστευση ουσιών από το υλικό συσκευασίας στο ποτό και να γνωρίζει τη σχετική με αυτή τη μετανάστευση νομοθεσία.
  • Κατανοεί τις επιπτώσεις της συσκευασίας στο περιβάλλον και να γνωρίζει τους τρόπους ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων μέσω της ανακύκλωσης, της ανάπτυξης βιολογικής βάσης και βιοαποικοδομήσιμων υλικών συσκευασίας ποτών.
  • Είναι ενήμερος για τις νεώτερες εξελίξεις στη συσκευασία ποτών, όπως οι ενεργές & «έξυπνες» συσκευασίες.

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή στη συσκευασία τροφίμων και ποτών.
  2. Γυάλινη συσκευασία.
  3. Μεταλλική συσκευασία.
  4. Πλαστική συσκευασία.
  5. Διαπερατότητα πολυμερών σε αέρια και ατμούς.
  6. Επεξεργασία & μορφοποίηση θερμοπλαστικών πολυμερών.
  7. Χάρτινη συσκευασία.
  8. Χαρτονένια κουτιά ασηπτικής συσκευασίας. Bag-in-box (ασκοί).
  9. Γέμισμα και πωματισμός συσκευασιών ποτών.
  10. Τύποι πωμάτων και διαπερατότητα οξυγόνου.
  11. Ενεργές & «έξυπνες» συσκευασίες ποτών.
  12. Νομοθετικό πλαίσιο για υλικά και μέσα συσκευασίας τροφίμων και ποτών.
  13. Αλληλεπιδράσεις συσκευασίας –ποτού.
  14. Συσκευασία και περιβάλλον.
  15. Βιολογικής βάσης & βιοαποικοδομήσιμα υλικά συσκευασίας.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Παπαδάκης, Σ.Ε., (2018). Συσκευασία Τροφίμων, 2η έκδοση, Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ, Θεσσαλονίκη
  2. Σουφλερός, Ε.Η., (2000). Οινολογία, Επιστήμη και Τεχνογνωσία. Τόμος ΙΙ, Μέρος 5, σελ. 317-390, Θεσσαλονίκη
  3. Τσακίρης, Α.Ν., (1996). Οινολογία, Από το σταφύλι στο κρασί. Σελ. 231-265, Εκδόσεις Ψύχαλου, Αθήνα.
  4. Robertson, G.L., (2013). Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL.
  5. Lee, D.S., Yam, K.L. and Piergiovanni, L. (2008). Food Packaging Science and Technology, CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL.
  6. Yam, K.L. (ed), (2009). The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, 3rd edn., John Wiley & Sons Inc., New York.
  7. Bathe, P. (1997). “Developments in the packaging of alcoholic drinks”, Pira International, Leatherhead, Surrey, UK.
  8. Giles, G.A. (1999). “Handbook of Beverage Packaging”, Sheffield Food Technology series, CRC Press.
  9. Priest, F.G. and Stewart, G.G. (2006). “Handbook of Brewing”, 2nd ed., CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL.

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  • Packaging Technology and Science
  • Food Packaging and Shelf Life
  • Journal of Packaging Technology and Research