Καθηγητές Μαθήματος
Κωδικός Μαθήματος: 6.3
Εξάμηνο: 6ο Εξάμηνο
Ώρες: 3Θ
ECTS: 4
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τις βασικές λειτουργίες της συσκευασίας και να τις συνδέει με την επεξεργασία, συντήρηση, διανομή και μάρκετινγκ των ποτών.
- Γνωρίζει τα διαθέσιμα υλικά, μορφές και συστήματα συσκευασίας και να κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους οι ιδιότητες των υλικών συσκευασίας επηρεάζουν την ασφάλεια, και ποιότητα των συσκευασμένων ποτών.
- Γνωρίζει το σχεδιασμό, κατασκευή και τις εφαρμογές της συσκευασίας ποτών.
- Κατανοεί τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μετανάστευση ουσιών από το υλικό συσκευασίας στο ποτό και να γνωρίζει τη σχετική με αυτή τη μετανάστευση νομοθεσία.
- Κατανοεί τις επιπτώσεις της συσκευασίας στο περιβάλλον και να γνωρίζει τους τρόπους ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων μέσω της ανακύκλωσης, της ανάπτυξης βιολογικής βάσης και βιοαποικοδομήσιμων υλικών συσκευασίας ποτών.
- Είναι ενήμερος για τις νεώτερες εξελίξεις στη συσκευασία ποτών, όπως οι ενεργές & «έξυπνες» συσκευασίες.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή στη συσκευασία τροφίμων και ποτών.
- Γυάλινη συσκευασία.
- Μεταλλική συσκευασία.
- Πλαστική συσκευασία.
- Διαπερατότητα πολυμερών σε αέρια και ατμούς.
- Επεξεργασία & μορφοποίηση θερμοπλαστικών πολυμερών.
- Χάρτινη συσκευασία.
- Χαρτονένια κουτιά ασηπτικής συσκευασίας. Bag-in-box (ασκοί).
- Γέμισμα και πωματισμός συσκευασιών ποτών.
- Τύποι πωμάτων και διαπερατότητα οξυγόνου.
- Ενεργές & «έξυπνες» συσκευασίες ποτών.
- Νομοθετικό πλαίσιο για υλικά και μέσα συσκευασίας τροφίμων και ποτών.
- Αλληλεπιδράσεις συσκευασίας –ποτού.
- Συσκευασία και περιβάλλον.
- Βιολογικής βάσης & βιοαποικοδομήσιμα υλικά συσκευασίας.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Παπαδάκης, Σ.Ε., (2018). Συσκευασία Τροφίμων, 2η έκδοση, Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ, Θεσσαλονίκη
- Σουφλερός, Ε.Η., (2000). Οινολογία, Επιστήμη και Τεχνογνωσία. Τόμος ΙΙ, Μέρος 5, σελ. 317-390, Θεσσαλονίκη
- Τσακίρης, Α.Ν., (1996). Οινολογία, Από το σταφύλι στο κρασί. Σελ. 231-265, Εκδόσεις Ψύχαλου, Αθήνα.
- Robertson, G.L., (2013). Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL.
- Lee, D.S., Yam, K.L. and Piergiovanni, L. (2008). Food Packaging Science and Technology, CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL.
- Yam, K.L. (ed), (2009). The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, 3rd edn., John Wiley & Sons Inc., New York.
- Bathe, P. (1997). “Developments in the packaging of alcoholic drinks”, Pira International, Leatherhead, Surrey, UK.
- Giles, G.A. (1999). “Handbook of Beverage Packaging”, Sheffield Food Technology series, CRC Press.
- Priest, F.G. and Stewart, G.G. (2006). “Handbook of Brewing”, 2nd ed., CRC Press, Taylor & Francis Group, Boca Raton, FL.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- Packaging Technology and Science
- Food Packaging and Shelf Life
- Journal of Packaging Technology and Research