Πειραματικές Οινοποιήσεις

Κωδικός Μαθήματος:

7.0.1

Εξάμηνο:

Ζ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

Ευέλικτο Ωράριο

Μονάδες ECTS:

12


Κωδ. μαθήματος: 7.0.1

Εξάμηνο: 7ο

Κατηγορία: Υποχρεωτικό

Ώρες: Ευελιξία προγράμματος

ECTS: 12

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • Να σχεδιάζουν και να εκτελούν συνταγές για την παραγωγή οίνου
  • Να διαχειρίζονται τις σχέσεις με την αγορά, προμηθευτές, πελάτες
  • Να διαχειρίζονται τις πρώτες ύλες και τον εξοπλισμό ενός οινοποιείου
  • Να υπολογίζουν το κόστος του προϊόντος, τις φύρες και τις αποδόσεις
  • Να ελέγχουν και να διαχειρίζονται την πορεία παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος, από τις πρώτες ύλες ως το τελικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας τους προϊόντος (ετικέτες, κ.α.)
  • Να παράγουν οίνους σε πραγματικές συνθήκες
  • Να αξιολογούν τα αποτελέσματα με κριτική σκέψη και να γνωρίζουν την επίδρασή τους στην παραγωγική διαδικασία και να επιλύουν προβλήματα

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές πρακτική εμπειρία στην εργασία σε ένα χώρο παραγωγής οίνου και να μάθουν να αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές καταστάσεις που δύναται να συναντήσουν στη οινοβιομηχανία Η ομάδα των φοιτητών με την καθοδήγηση των καθηγητών θα αναλάβει την παραγωγή διαφόρων τύπων οίνων, από την επιλογή και παραλαβή πρώτων υλών ως την εμφιάλωση.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Τσακίρης Α. 2008. Οινολογία – από το σταφύλι στο κρασί
  2. Σουφλερός Ε. 2000. ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ (τόμοι Ι & ΙΙ)

 

Ξενόγλωσση

  1. OIV. 2017. International Oenological Codex
  2. OIV. 2017. International Code of Oenological Practices
  3. P. Ribéreau-Gayon (Editor), D. Dubourdieu (Editor), B. Donèche (Editor), A. Lonvaud (Editor). 2006 Handbook of Enology, Vol. 1: The Microbiology of Wine and Vinifications
  4. Pascal Ribéreau-Gayon (Editor), Y. Glories (Editor), A. Maujean (Editor) et al., 2006. Handbook of Enology, The Chemistry of Wine: Stabilization and Treatments (Volume 2)
  5. Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury. 1999. Wine Analysis and Production
  6. Boulton, R.B., Singleton, V.L., Bisson, L.F., Kunkee, R.E. 1999. Principles and practices of winemaking
  7. M. Victoria Moreno-Arribas, M. Carmen Polo. 2009. Wine Chemistry and Biochemistry
  8. Jackson, Ron S.. 1994. Wine science :principles and applications

 

Άλλη σχετική βιβλιογραφία

  1. Amerine, M.A and Ough, C.S. 1974. Wine and Must Analysis. John Wiley and Sons.
  2. Amerine, M.A and Kunkee, R.E., Ough, C.S., Singleton V.L., Webb, A.D. 1980. The Technology of Winemaking. A.V.I. Publishing Co.

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά
• American Journal of Enology & Viticulture
• Australian Journal of Grape and Wine Research
• VITIS – Journal of Grapevine Research
• International Journal of Vine and Wine Sciences-Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
• Journal of Wine Research
• Bulletin de l’O.I.V. : Revue Internationale : Viticulture, Oenologie, Economie, Droit
• Revue des oenologues