Κωδικός Μαθήματος: 3.4
Εξάμηνο: 3ο εξάμηνο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 2Θ + 2Ε
ECTS: 5
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
- να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της μικροβιακής βιοποικιλότητας των σταφυλιών, των γλευκών και των οίνων
- να συσχετίζουν την δράση των μικροοργανισμών με το αποτέλεσμα στην ποιότητα των οίνων, γνωρίζοντας το μεταβολισμό, τις φάσεις ανάπτυξης και τους παράγοντες που τους επηρεάζουν
- να αναγνωρίζουν τους μικροοργανισμούς που πραγματοποιούν την αλκοολική, μηλικογαλακτική, οξική και άλλες ζυμώσεις ή μπορούν να επιφέρουν αλλοιώσεις στους οίνους
- να γνωρίζουν τις βιοχημικές δυνατότητες και τα βιολογικά χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών αυτών
- να γνωρίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν και πως, την αλκοολική και άλλες ζυμώσεις
- να χρησιμοποιούν μικροβιολογικές μεθόδους για την απομόνωση, την καλλιέργεια, την ταυτοποίηση και τον προσδιορισμό των βιοχημικών δυνατοτήτων των μικροοργανισμών του γλεύκους και των οίνων
- να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν ζύμες και βακτήρια στην παραγωγή του οίνου
- να διενεργούν μικροβιολογικό έλεγχο στα γλεύκη και τους οίνους.
- να χρησιμοποιούν μικροβιολογικές μεθόδους και υλικά και να χειρίζονται την εργαστηριακή υποδομή
Γενικές Ικανότητες
- Θεωρητική σκέψη και ικανότητα μετατροπής της θεωρίας σε πράξη.
- Ικανότητα εφαρμογής γνώσεων στην επίλυση προβλημάτων Μικροβιολογίας Οίνων & Ποτών.
- Ικανότητα αναζήτησης, ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων και πληροφοριών από τη διεθνή βιβλιογραφία και χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών σχετικών με την παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
- Απόκτηση του κατάλληλου θεωρητικού και πρακτικού γνωστικού υπόβαθρου ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω εκπαίδευση σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών ειδίκευσης και διδακτορικού.
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Μικροβιακή χλωρίδα των σταφυλιών και των οίνων. Γενικά για τις ζύμες. Διάφορα γένη ζυμών-Ταξινομία
- Η ανάπτυξη των ζυμών κατά την αλκοολική ζύμωση. Μεταβολικά μονοπάτια αναπνοής και ζύμωσης.
- Μεταβολισμός και προϊόντα της αλκοολικής ζύμωσης.
- Παράγοντες που επηρεάζουν την αλκοολική ζύμωση.
- Ο μεταβολισμός του θείου στις ζύμες.
- Αυθόρμητη και ελεγχόμενη ζύμωση.
- Η παραγωγή ειδικών τύπων οίνου (π.χ. Sherry, κ.α.).
- Τα βακτήρια στην οινοποίηση. Γαλακτικά και οξικά βακτήρια
- Μηλογαλακτική ζυμωση
- Οι μικροβιακές αλλοιώσεις των οίνων.
Εργαστηριακό Μέρος
- 1η Άσκηση Εισαγωγή στη Μικροβιολογία Οίνου. Ασφάλεια εργαστηρίου
- 2η Άσκηση Απομόνωση μικροοργανισμών από γλεύκος εν ζυμώσει
- 3η Άσκηση Καταμέτρηση μικροοργανισμών σε τρυβλία με τη μέθοδο των διαδοχικών αραιώσεων
- 5η Άσκηση Μικροβιοκρατής διήθηση – Μικροβιολογικός έλεγχος οίνου
- 6η Άσκηση Ταυτοποίηση μικροοργανισμών
- 7η Άσκηση Αξιολόγηση αντοχής των ζυμών στο θειώδη ανυδρίτη.
- 8η Άσκηση Αξιολόγηση του χαρακτήρα Killer σε ζύμες με οινολογικό ενδιαφέρον
- 10η Άσκηση Συνθήκες καλλιέργειας και μέθοδοι διαχωρισμού βακτηρίων
- 11η Άσκηση Πρακτική εξάσκηση στις μικροβιολογικές τεχνικές
- 12η Άσκηση Απομόνωση μικροοργανισμών από εξοπλισμό, επιφάνειες, αέρα
- 13η Αξιολόγηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων
Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει: Δοκιμασία πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης ή/και προφορική εξέταση. Μη υποχρεωτική εργασία.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Ηλίας Νεραντζής, Παναγιώτης Ταταρίδης, Μαρία Λιούνη, Βασίλειος Βαρελάς. Μικροβιολογία Οίνου. (2015)
- Σημειώσεις κα Καψοπούλου. Μικροβιολογία Οίνων
Ξενόγλωσση
- OIV. 2018. Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts (2 vol.)
- Pascal Ribéreau-Gayon, Denis Dubourdieu, Bernard B. Donèche, Aline A. Lonvaud, Yves Glories, Alain Maujean, John Towey (Translator). Handbook of Enology, 2 Volume Set, 3rd Edition (2021)
- Helmut König, Gottfried Unden, Jürgen Fröhlich. Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine Softcover reprint of the original 2nd ed. Springer (2017)
- K.C.Fugelsang : Wine Microbiology. Chapman & Hall (1997)
- M. Victoria Moreno, Arribas, M. Carmen Polo. Wine Chemistry and Biochemistry. Springer (2009)
- G.H.Fleet (ed.) : Wine Microbiology and Biotechnology. Harwood Academic Publishers (1993)
- L.Usseglio-Tomasset : Chimie oenologique. Technique et Documentation-Lavoisier (1995).
- Η.H.Dittrich, M. Grossmann : Mikrobiologie des Weines. Ulmer Verlag (2005).
- Delfini, Claudio,, Formica, Joseph V. Wine microbiology : science and technology. New York : Marcel Dekker, (2001)
- Lonvaud-Funel Aline, RENOUF Vincent, STREHAIANO Pierre. Microbiologie du vin. Lavoisier. (2010)
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
• American Journal of Enology & Viticulture
• Australian Journal of Grape and Wine Research
• VITIS – Journal of Grapevine Research
• OENO One -International Journal of Vine and Wine Sciences-Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin
• Journal of Wine Research
• Journal of Wine Economics
• Bulletin de l’O.I.V. : Revue Internationale : Viticulture, Oenologie, Economie, Droit
• Revue des Οenologues