Καθηγητές Μαθήματος
Κωδ. μαθήματος: 4.3
Εξάμηνο: 4ο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 3Θ
: 4
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις αρχές και τις τεχνικές των φυσικών διεργασιών στις συνήθεις πρακτικές, που αφορούν σε:
- Μηχανική των ρευστών
- Μεταφορά θερμότητας και μάζας
- Διεργασίες σε σωματιδιακά στερεά για τις ανάγκες του εξοπλισμού των οινοποιείων, ζυθοποιείων και των λοιπών βιομηχανιών αλκοολούχων ποτών.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Ανάπτυξη της δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή (Μονάδες και διαστάσεις, ισοζύγια μάζας και ενέργειας)
- Στατική – Δυναμική συμπεριφορά των ρευστών (Βασικές αρχές της ροής των ρευστών)
- Ροή ρευστών σε επιφάνειες και αγωγούς (Ροή πολυφασικών μιγμάτων).
- Άντληση και ανάμιξη
- Βασικές αρχές και νόμοι της Θερμοδυναμικής
- Νόμοι των αερίων – Αέρια βιομηχανίας (διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο κλπ), χαρακτηριστικά και ιδιότητες
- Ατμός
- Μεταφορά θερμότητας
- Εναλλάκτες
- Παστερίωση
- Εξάτμιση
- Απόσταξη
- Εκχύλιση – Προσρόφηση
- Απορρόφηση – Διύγρανση
- Διαχωρισμοί με μεμβράνη
- Κρυστάλλωση
- Σωματιδιακά στερεά
- Κοσκίνηση – καθίζηση
- Διήθηση – Φυγοκέντριση – Επίπλευση
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Ν. Π. Ζόγκζας «Βασικές Αρχές Μηχανικής Τροφίμων», Εκδόσεις Τζιόλα, 2017
- Α. Λαμπρόπουλος, Στ. Ανέστης «Μηχανικές και θερμικές διεργασίες των τροφίμων – Θεωρία», Εκδ. ΠΥΛΕΣ 2005
- Α. Λαμπρόπουλος, Στ. Ανέστης «Μηχανικές και θερμικές διεργασίες των τροφίμων – Εργαστηριακό εγχειρίδιο», Εκδ. ΠΥΛΕΣ 2005
- W.L. McCabe, J.C. Smith and P. Harriott «Βασικές Φυσικές Διεργασίες Μηχανικής, 6η έκδ.», Eκδ. Τζιόλα 2003.
Ξενόγλωσση
- Charm S.E., The fundamentals of Food Engineering, AVI Publ. Cp. Westport, Conn.
- Remman J.G., Butters J.R., Cowell N.D. and Lilly , Food Engineering Operations, Elsevier Science Publ.
- Loncin M. and Merson R.L., Food Engineering Principles and selected applications. Acad. Press . N.Y.