Καθηγητές Μαθήματος
Κωδικός Μαθήματος: 2.2
Εξάμηνο: 2ο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 2Θ + 2Ε
ECTS: 5
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Συγκεκριμένα, έχοντας ολοκληρώσει το μάθημα, οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
- να εφαρμόζουν τις βασικές μικροβιολογικές μεθόδους και να χειρίζονται την εργαστηριακή υποδομή.
- να κατανοούν τις βασικές αρχές της μικροβιολογίας και ειδικότερα της μικροβιακής αύξησης, της καλλιέργειας, και των παραγόντων που σχετίζονται με τις διεργασίες αυτές.
- να κατανοούν τη κυτταρική δομή και τις διαφορές μεταξύ των προκαρυωτικών και των ευκαρυωτικών μικροοργανισμών καθώς και άλλων κατηγοριών μικροοργανισμών (όπως θετικά και αρνητικά κατά Gram βακτήρια, νηματώδεις μύκητες, ζύμες κλπ.).
- να είναι εξοικειωμένοι με την παρατήρηση και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών
- να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της μικροβιακής βιοποικιλότητας και της σημασίας της.
- να γνωρίζουν τις βασικές αρχές της γενετικής των βακτηρίων και των ζυμών.
- να γνωρίζουν τη βασική μικροχλωρίδα και το ρόλο των μικροοργανισμών στην οινοποίηση και στα ζυμούμενα ποτά και τρόφιμα.
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Εισαγωγή στον μικροβιακό κόσμο, ταξινόμηση των μικροοργανισμών, η έννοια των ειδών στη μικροβιολογία.
- Μικροβιακή ποικιλότητα και εξέλιξη.
- Δομή και λειτουργία του προκαρυωτικού κυττάρου.
- Δομή και λειτουργία του ευκαρυωτικού μικροβιακού κυττάρου.
- Βασική μοριακή βιολογία και βιοχημεία του μικροβιακού κυττάρου.
- Αρχές γενετικής των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ζυμών)
- Θρέψη, εργαστηριακή καλλιέργεια και μικροβιακός μεταβολισμός.
- Μικροβιακή αύξηση και η κινητική της.
- Έλεγχος της μικροβιακής αύξησης – Επίδραση φυσικοχημικών παραγόντων στη μικροβιακή αύξηση.
- Μικροοργανισμοί στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων, μικροοργανισμοί του αμπελο-οινικού συστήματος.
Εργαστηριακό Μέρος
- Εξοπλισμός εργαστηρίου μικροβιολογίας και κανόνες ασφάλειας
- Αποστείρωση, ασηπτικές μέθοδοι εργασίας στη μικροβιολογία
- Παρασκευή θρεπτικών μέσων: κατηγορίες υποστρωμάτων, μορφολογικά χαρακτηριστικά αποικιών
- Μέθοδοι απαρίθμησης μικροοργανισμών
- Απομόνωση μικροοργανισμού (καθαρή καλλιέργεια) από μικτούς μικροβιακούς πληθυσμούς.
- Καλλιέργεια σε επιλεκτικά θρεπτικα μέσα και ταυτοποίηση βακτηρίων και ζυμών – μελέτη βιοχημικών δοκιμών
- Ανάπτυξη και παρατήρηση νηματωδών μυκήτων (υφών & σπορίων)
- Μικροσκόπιση και τεχνικές χρώσεων των μικροοργανισμών, χρώση κατά Gram
- Μικροβιακή αύξηση και η κινητική της
Η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει: Δοκιμασία πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης ή/και προφορική εξέταση.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Αγγελής Γ. Μικροβιολογία & Μικροβιακή Τεχνολογία, Εκδόσεις Σταμούλης, 2017
- BROCK Βιολογία των Μικροοργανισμών, Τόμος Ι και Τόμος II, Μ. Μadigan, J. Martinko, J. Parker, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015.
- Νεραντής Η. Μικροβιολογία. Εκδόσεις Έμβρυο, 2009
- Νεραντζής Η. Αραπίνη Ε. Γενική Μικροβιολογίας: Εργαστηριακές Ασκήσεις. Εκδόσεις Έμβρυο, 2010
- Καραγκούνη-Κύρτσου Α.Δ. Μικροβιολογία, Εκδόσεις Σταμούλη, 1999.
- Καραγκούνη-Κύρτσου Α.Δ. Εργαστηριακές ασκήσεις γενικής μικροβιολογίας. Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.
- Watson JD, Baker TA, Bell SP, Gann A, Levine M and Losick R. Molecular Biology of the Gene , Pearson International Edition, 2008.
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
• Nature Reviews Microbiology
• Applied and Environmental Microbiology
• FEMS Microbiology Reviews
• Trends in Microbiology
• Food Microbiology
• Frontiers in Microbiology, etc.