Καθηγητές Μαθήματος
Κωδικός Μαθήματος: 4.1
Εξάμηνο: Δ’ Εξάμηνο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 2Θ + 2Ε
ECTS: 5
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι ο φοιτητής θα είναι ικανός να:
- γνωρίζει βασικές αρχές που διέπουν την Βιοκατάλυση.
- να μπορεί να εξηγεί τις φυσικές σταθερές και την χημική συμπεριφορά των ενζύμων βασισμένος στις κινητικές τους ιδιότητες.
- να μπορεί να προσδιορίσει ποσοτικά ουσίες βασιζόμενος σε ενζυμικές αντιδράσεις.
- να γνωρίζει τις βασικές κατηγορίες των ένζυμων και να μπορεί να προβλέπει την χημική συμπεριφορά τους και να την εφαρμόζει σε οινολογικές πρακτικές
- εφαρμόζει τις τεχνικές της ενζυμικής τεχνολογίας για την βελτιστοποίηση της παραγωγής του κρασιού.
Γενικές Ικανότητες
- Έρευνα, ανάλυση και σύνθεση στοιχείων και πληροφοριών για τη χρήση των απαραίτητων τεχνικών και της τεχνολογίας
- Ανάπτυξη της δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη εργασία ή και Ομαδική εργασία
- Λήψη αποφάσεων
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Εισαγωγή στην Ενζυμολογία, ονομασία και ταξινόμηση των ενζύμων.
- Περιγραφή των βιολογικών καταλυτών, ενζυμική κατάλυση.
- Δομή των ενζύμων, ενεργός περιοχή, εξειδίκευση των ενζύμων.
- Ενζυμική δραστικότητα – Παράγοντες που επηρεάζουν την δραστικότητα των ενζύμων (pH, θερμοκρασία, κ. λ. π.).
- Κινητική ενζυμικών αντιδράσεων. Εξίσωση Michaelis-Menten. Γραμμικές μετατροπές της εξίσωσης Michaelis-Menten.
- Ενζυμική αναστολή. Αντιστρεπτοί και μη αντιστρεπτοί αναστολείς των ενζύμων. Τρόποι μέτρησης της δράσης των αναστολέων.
- Υδρόλυση της π-νιτρο-φαινύλ-γλυκοπυρανόζης παρουσία του ενζύμου β-γλυκοζιδάση. Μέτρηση της ενζυμικής δραστικότητας της β-γλυκοζιδάσης.
- Βασικά ένζυμα σακχαρομυκήτων και η δράση τους – Βασικά ένζυμα της ωρίμανσης του σταφυλιού
- Απομόνωση και καθαρισμός των ενζύμων από διάφορες πηγές
- Τα ένζυμα στην αναλυτική χημεία: Ενζυμικές μέθοδοι ανάλυσης
- Εφαρμογές των ενζύμων – Βιομηχανικά ένζυμα και εφαρμογές βιομηχανικών ενζύμων
Εργαστηριακό Μέρος
- Υπολογισμός ενεργότητας λιπάσης
- Υπολογισμός KM, Vmax λιπάσης
- Προσδιορισμός KM, Vmax με ακινητοποιημένη λιπάση επαναχρησιμοποιήσιμη
- Προσδιορισμός ενεργότητας β-γλυκοζιδάσης φασματομετρικά, κατά την υδρόλυση της π-νιτρο-φαινύλ-γλυκοπυρανόζης.
- Επίδραση του pH και της θερμοκρασίας στην ταχύτητα ενζυμικής αντίδρασης (υδρόλυση της π-νιτρο-φαινύλ-γλυκοπυρανόζης από β-γλυκοζιδάση)
- Προσδιορισμός κινητικών παραμέτρων Vmax, KM της β-γλυκοζιδάσης κατά την υδρόλυση της π-νιτρο-φαινύλ-γλυκοπυρανόζης.
- Μέτρηση των κινητικών παραμέτρων KM, Vmax της β-γλυκοζιδάσης, παρουσία αναστολέα (γλυκόζη, φρουκτόζη).
- Προσδιορισμός της αιθανόλης με ενζυμικές αντιδράσεις
- Ποσοτικός προσδιορισμός μηλικού οξέος με ενζυμικές αντιδράσεις
- Προσδιορισμός γλυκόζης και φρουκτόζης, με μέθοδο ενζυμικών αντιδράσεων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία, Ένζυμα –Τεύχος Β1», Θεσσαλονίκη 1976
- Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο (1997)
- Γ. Γεωργάτσου, Τ. Α. Γιουψάνη, Δ.Α. Κυριακίδη, «Ενζυμολογία», Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη (2001)
- Ιωάννης Κλώνης, “Ενζυμική Βιοτεχνολογία”, Παν. Εκδόσεις Κρήτης (1997)
- Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mechanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman
- Beutler, H. –O. (1984) “Methods of Enzymatic Analysis” (Bergmeyer, H.U., ed.) 3rd ed., Νerlag Chemie, Weinheim, Deerfield Beach/Florida, Basel
- Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Enzymatic Food Analysis” (1984)
- Xaνier Malcata F., Reyes R. H., Garcia S. H., Hill G. C., Amundsοn H.C. and Jr. “Immοbilized Lipase Reactors fοr Modification οf Fats and Οils- A Reνiew”, Νο 67, nο. 12, JAΟCS, (1990)
- Ribéreau- Gayon, D. Dubourdieu, B. Donèche, A. Lonvaud, “Handbook of Enology”, Volume 1, “The Microbiology of Wine and Vinifications”, (2000) John Wiley & Sons, Ltd.