Εδαφοκλιματικό Σύστημα & Άμπελος

Κωδικός Μαθήματος:

3.2

Εξάμηνο:

Γ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕΥ

Ώρες:

4Θ + 2Ε

Μονάδες ECTS:

6


Καθηγητές Μαθήματος

Κόρκας Ηλίας

Κωδ. μαθήματος: 3.2

Εξάμηνο: 3ο  εξάμηνο

Category: Υποχρεωτικό

Hours: 4 Θ+ 2 Ε

ECTS : 6

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι διαλέξεις του μαθήματος αποσκοπούν στην κατανόηση και εμπέδωση βασικών γνώσεων στην επιστήμη της εδαφολογίας. Σκοπός είναι η εμβάθυνση των φοιτητών ιδιαίτερα στις ιδιότητες του εδάφους που σχετίζονται με την παραγωγικότητα και αειφορία των εδαφών και άπτονται της επιστήμης της Γεωπονίας. Στο μάθημα ο φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με συγκεκριμένες εφαρμογές στην επιστήμη της Γεωπονίας. Δίνεται          επίσης έμφαση στη φαινολογία του αμπελιού σε σχέση με τις μεσο- και μικροκλιματικές συνθήκες, στη σχέση βλάστησης–κλίματος, στους βασικούς βιοκλιματικούς δείκτες που αφορούν στο αμπέλι.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

  • Να γνωρίζουν τα βασικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των εδαφών, έτσι ώστε να μπορούν να υπολογίζουν τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και νερό.
  • Να αντιλαμβάνονται τη σημασία των χημικών στοιχείων και το ρόλο τους στη γονιμότητα των
  • εδαφών.
  • Να εξοικειωθούν με τις μεθόδους διαχείρισης των εδαφών με στόχο την επίτευξη αειφόρου αγροτικής παραγωγής.
  • Να προσεγγίσουν σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία για τη μελέτη των εδαφών
  • Έχει κατανοήσει ότι το έδαφος αποτελεί ένα αναντικατάστατο και πολύτιμο φυσικό πόρο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αειφορικό τρόπο.
  • Έχει κατανοήσει ότι οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την βλαστική ανάπτυξη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σταφυλής.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών.
  • Σεβασμός στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
  • Λήψη αποφάσεων.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

Εδαφολογία, Έδαφος-Περιβάλλον, Γένεση-Εξέλιξη-Ταξινόμηση, Ορυκτά της αργίλου, Μηχανικές Ιδιότητες Εδάφους, Φυσικές Ιδιότητες Εδάφους, Χημικές-Βιοχημικές ιδιότητες εδάφους, Διάβρωση, Νερό και Αέρας του Εδάφους, Οξύτητα-Αλκαλικότητα, Οργανική Ουσία, Αλατότητα-Νατρίωση,

 

Εργαστηριακό Μέρος

Ορυκτολογική σύσταση εδαφών, Δειγματοληψία εδάφους, Προετοιμασία των εδαφικών δειγμάτων για εργαστηριακή ανάλυση, Κοκκομετρική σύσταση εδαφών, Φυσικές ιδιότητες εδαφών (Δομή εδάφους, Πορώδες εδάφους), Χημικές ιδιότητες εδαφών, Βαθμός κορεσμού με βάσεις, Ηλεκτρικό δυναμικό, Προσδιορισμός pH του εδάφους, Ρυθμιστική ικανότητα εδάφους, Ανταλλαγή και προσρόφηση ιόντων, Οργανική ύλη εδάφους, Προσδιορισμός γονιμότητας εδάφους.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. ΚΑΛΥΒΑΣ Δ.: Εδαφολογία και κρασί. Εκδόσεις ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΡΙΚΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ, Αθήνα 2003, ISBN: 9789604113361.
  2. Παναγιωτόπουλος Κ.: Εδαφολογία. Εκδόσεις ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ ΑΓΙΣ-ΣΑΒΒΑΣ, Θεσσαλονίκη 2016, ISBN: 9789606859311.
  3. ΣΙΝΑΝΗΣ Κ.: Εδαφολογία. Εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ & ΣΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ο.Ε., Αθήνα 2018, ISBN: 9786185049683.
  4. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΧΡ.: Εδαφολογία – Εργαστηριακές ασκήσεις. Εκδόσεις Έμβρυο, Αθήνα 2005, ISBN 9608002389.
  5. GLADSTONES JOHN: Wine, Terroir and Climate Change, Wakefield Press 2011, ISBN-10: 1862549249, ISBN-13: 978-1862549241