Αμπελογραφία – Παγκόσμιος Αμπελώνας

Κωδικός Μαθήματος:

7.1

Εξάμηνο:

Ζ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

2Θ + 2Ε

Μονάδες ECTS:

6


Καθηγητές Μαθήματος

Κόρκας Ηλίας

Κωδ.μαθήματος: 7.1

Εξάμηνο: 7ο εξάμηνο

Κατηγορία: Υποχρεωτικό

Ώρες: 2Θ + 2Ε

ECTS: 6

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος ο φοιτητής-τρια θα είναι σε θέση :

  • Να γνωρίζει την γεωγραφική προέλευση και την εξελικτική πορεία διάδοσης της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει το ρόλο και τη σημασία της κατά την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού και να εκτιμά τη θέση και τις δυνατότητες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα της χώρας του.
  • Να γνωρίζει την γεωγραφική προέλευση των διαφόρων γενών της οικογένειας των αμπελοειδών (Vitaceae) καθώς και την βοτανική συγγένεια αυτών με την καλλιεργούμενη άμπελο (Vitis vinifera L.), τα οποία έχουν άμεση σχέση με τις δυνατότητες εφαρμογής και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων μεθόδων της γενετικής βελτίωσης.
  • Να γνωρίζει τους χαρακτήρες ποιότητας και την καλλιεργητική συμπεριφορά των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου και τα κριτήρια επιλογής των υποκειμένων και ειδικότερα εκείνων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη χώρα μας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιλέγει το καταλληλότερο για την εκάστοτε τοποθεσία.
  • Να αποδώσει ι τα τυπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων από τις αντίστοιχες ποικιλίες αμπέλου και γεωγραφικές περιοχές παραγωγής αυτών
  • Να εκτιμήσει το αποτέλεσμα του κάθε παράγοντα που επιδρά στην ποιότητα και την εξέλιξη κατά των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του οίνου, κατά την διάρκεια της παλαίωσης.
  • Να μπορεί να παρουσιάσει το κρασί για εμπορικούς σκοπούς και υπό μορφή κειμένου που απευθύνεται σε επαγγελματίες η καταναλωτές.
  • Να γνωρίζει τα πιο αντιπροσωπευτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων που προέρχονται από τις ποικιλίες αμπέλου και οινοπαραγωγικές περιοχές του Ελληνικού αμπελώνα’
  • Να γνωρίζει τα πιο αντιπροσωπευτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων που προέρχονται από τις ποικιλίες αμπέλου και τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές του Παγκόσμιου αμπελώνα.

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών
  • Σεβασμός στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

  1. Εισαγωγή στην Αμπελογραφία. Γεωγραφική και ιστορική προέλευση του αμπελιού.
  2. Η εξάπλωση της αμπελοκαλλιέργειας στον κόσμο από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
  3. Γενετικά κέντρα της αμπέλου και η σημασία τους.
  4. Συστήματα ταξινόμησης των ειδών και ποικιλιών της αμπέλου. Συστηματική των Vitaceae.
  5. Το γένος Vitis και τα είδη του.
  6. Φαινοτυπική και γενοτυπική παραλλακτικότητα. Αμπελογραφικοί χαρακτήρες των οργάνων της αμπέλου. Συστήματα αμπελογραφικής περιγραφής. Αμπελογραφικοί πίνακες.
  7. Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Ελλάδα και στον κόσμο σε αριθμούς. Τα αμπελουργικά προϊόντα ανά τον κόσμο (σταφίδες, κρασί, επιτραπέζια σταφύλια, χυμός σταφυλιού).
  8. Οι ποικιλίες και η ιστορία τους. – Μέθοδοι γενετικής βελτίωσης του αμπελιού (κλωνική επιλογή, διασταύρωση ή υβριδισμός, μεταλλάξεις του γενετικού υλικού).
  9. Αμερικάνικα υποκείμενα και υβρίδια αυτών που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αμπελουργία και ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο.
  10. Κριτήρια επιλογής του κατάλληλου υποκειμένου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιότητες της ευγενούς ποικιλίας, του εδάφους και των αποστάσεων φύτευσης του αμπελώνα. Γεωγραφική θέση, κλιματικές συνθήκες και καλλιέργεια ποικιλιών στις περιοχές: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ, ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΚΡΗΤΗ κλπ.

 

Εργαστηριακό Μέρος

  1. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών .
  2. ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών
  3. ΠΕΛΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών.
  4. ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών.
  5. ΚΡΗΤΗ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών.
  6. ΓΑΛΛΙΑ – Αντιπροσωπευτικές ποικιλίες και τόποι καλλιέργειας για την παραγωγή λευκών οίνων
  7. ΓΑΛΛΙΑ – Αντιπροσωπευτικές ποικιλίες και τόποι καλλιέργειας για την παραγωγή ερυθρών οίνων
  8. ΙΤΑΛΙΑ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών
  9. ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών
  10. ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών
  11. ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών
  12. ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών
  13. ΑΥΣΤΑΛΙΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΗ – Γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών κρασιών

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ, Δ.: Αμπελογραφία, Εκδόσεις ΖΗΤΗ, 2011,
  2. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, Μ.: Αμπελογραφία, Εκδόσεις ΤΡΟΠΗ, 2010, ISBN 9789609935708.
  3. ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ν.Α.: Αμπελουργία, Εκδότης: Χρ. και Β. Κορδαλή ΟΕ, 2011
  4. Αργύρης Τσακίρης (2009). Ελληνική Οινογνωσία, Εκδόσεις Ψύχαλου.
  5. Γιώργος Βέκιος, Διονύσης Κούκης και Αργύρης Τσακίρης (2012). Το βιβλίο του κρασιού, Εκδόσεις Ψύχαλου.
  6. Αργύρης Τσακίρης “Το βιβλίο του κρασιού “,Εκδοτικός οίκος Γ. Ψύχαλος 2004.
  7. UNWIN, T.: Wine and the Vine: An Historical Geography of Viticulture and the Wine Trade. Routledge; 1996, ISBN: 0415144167
  8. KERRIDGE, G.H. and ANTCLIFF, A.J.: Wine Grape Varieties. CSIRO Publishing 1999, ISBN:0643059822

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά
http://www.sciencedirect.com/science/search