Καθηγητές Μαθήματος
Κωδικός Μαθήματος: 6.2
Εξάμηνο: ΣΤ’ Εξάμηνο
Κατηγορία: Υποχρεωτικό
Ώρες: 3Θ
ECTS: 3
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:
Γενικές Ικανότητες:
- Έρευνα, ανάλυση και σύνθεση στοιχείων και πληροφοριών για τη χρήση των απαραίτητων τεχνικών και της τεχνολογίας
- Προαγωγή της κριτικής, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική Εργασία
- Λήψη αποφάσεων
Εξειδικευμένη γνώση:
- Να κατανοήσουν τις έννοιες και την πολιτική ποιότητας, τη στρατηγική των επιχειρήσεων και την εφαρμογή της διοίκησης ολικής ποιότητας σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
- Να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα των συστημάτων διαχείρισης και διοίκησης ποιότητας και να αναπτύξουν δεξιότητες στο σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων.
- Να γνωρίζουν τις αρχές και τις μεθόδους του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων και ποτών και να μπορούν να εφαρμόζουν αυτόν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
- Να κατανοήσουν την λειτουργία της πιστοποίησης και της διαπίστευσης καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου και να είναι σε θέση να οργανώσουν αντίστοιχα εργαστήρια.
- Να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να σχετίζονται με ένα τρόφιμο σε όλα τα στάδια της παραγωγής του και να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ασφαλείας για τα τρόφιμα.
- Να γνωρίζουν την ανάλυση κινδύνων σε κρίσιμα σημεία ελέγχου για τα τρόφιμα και τα ποτά και την εφαρμογή συστήματος HACCP
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Η έννοια της ποιότητας, παράμετροι ποιότητας τροφίμων και ποτών. Ο ρόλος της διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας, στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
- Διαχείριση ποιότητας, Διασφάλιση Ποιότητας και Ποιοτικός Έλεγχος. Βασικές Αρχές Διαχείρισης Ποιότητας. Οι έννοιες της Τυποποίησης, Πιστοποίησης και Διαπίστευσης.
- Τι είναι το ISO και πως λειτουργούν τα πρότυπα του ISO για μια επιχείρηση – οργανισμό; Εισαγωγή στην σειρά προτύπων του συστήματος διαχείρισης ποιότητας ISO
- Εισαγωγή στην διαχείριση ολικής ποιότητας (Total Quality Management). Βασικές αρχές του συστήματος.
- Εισαγωγή στο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων και ποτών: Hazard Analyses Critical Control Points (HACCP). Μικρή ιστορική αναδρομή, σημασία και βασικές αρχές του συστήματος.
- HACCP μέρος 2ο: Κατηγορίες κινδύνων, καθορισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs) μέσω του ελέγχου της επικινδυνότητας και καθορισμός των κρίσιμων ορίων των CCPs.
- Εφαρμογές του συστήματος HACCP στα ποτά.
- Εισαγωγή σε δυο άλλα σημαντικά συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας στα τρόφιμα: 1) British Retail Consortium – Global Standard, 2) International Food Standard
- Εισαγωγή στο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22000: Λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξή του, σημασία και βασικοί πυλώνες του συστήματος. Η έννοια της Ιχνηλασιμότητας.
- Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών σήμερα: Ρόλος και Σημασία. Εισαγωγή στα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO:14000 και EMAS.
- Διασφάλιση Ποιότητας και Ποιοτικός Έλεγχος στην βιομηχανία ποτών.
- Ποιοτικός Έλεγχος στην παραγωγική διαδικασία. Έλεγχοι (Audits) γενικώς και ειδικά στην παραγωγική διαδικασία.
Μέθοδος αξιολόγησης
- Τελική γραπτή εξέταση
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Τσάκνης Ιωάννης, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων και Ποτών. Εκδόσεις Τζιόλα, (2018).
- Αρβανιτογιάννης, Ι. Σ., Ευστρατιάδης, Μ. Μ., Μπουντουρόπουλος, Ι. Δ., ISO 9000 και ISO 14000, UNIVERSITY STUDIO PRESS (2000).
- Early, Ralph. Guide to quality management systems for the food industry. Springer Science & Business Media, (2012).
- Paiva, Caroline Liboreiro. “Quality management: Important aspects for the food industry.” Food industry9 (2013): 191-192.