Τεχνολογία & Ανάλυση Αποσταγμάτων

Κωδικός Μαθήματος:

4.4

Semester:

Δ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

2Θ + 2Ε

Μονάδες ECTS:

5



Καθηγητές Μαθήματος

Κυραλέου Μαρία

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής:

  • Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
  • Nα κατανοήσουν την μεθοδολογία παραγωγής διαφόρων αποσταγμάτων, τη λειτουργία και χρήση του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Να γνωρίζουν την λειτουργία των μηχανημάτων παραγωγής αποσταγμάτων.
  • Να παρασκευάζουν αποστάγματα με σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους
  • Να παρακολουθούν και να ελέγχουν την παραγωγική διαδικασία των αποσταγμάτων
  • Να επιλέγουν τα κατάλληλα όργανα και να θέτουν σε λειτουργία τις κατάλληλες μεθόδους αναλύσεως
  • Nα εφαρμόζουν τις κατάλληλες χημικές και φυσικοχημικές μεθόδους ανάλυσης στα αποστάγματα
  • Να ελέγχουν τα δεδομένα των αναλύσεων

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό μέρος

  1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Εικασίες για τις ρίζες παραγωγής αποσταγμάτων. Η εξέλιξη της παραγωγής. Είδη αποσταγμάτων).
  2. ΟΥΖΟ (Χημική σύσταση, Ανηθόλη, καθαρή αλκοόλη, αρωματικές ύλες, απόσταξη, αναμίξεις. Διήθηση εμφιάλωση).
  3. ΑΜΒΥΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΟΥΖΟΥ (Τεχνολογία απόσταξης και διαχωρισμού κλασμάτων).
  4. ΜΠΡΑΝΤΙ (Ζύμωση χυμού σταφυλιών, απόσταξη διαχωρισμός κλασμάτων. Ανάμιξη, εμφιάλωση). Τεχνολογία απόσταξης σε άμβυκες ασυνεχούς λειτουργίας και διαχωρισμού κλασμάτων). Παραγωγή βαρελιών. Χρήση βαρελιών. Αλλαγές στη χημική σύσταση των αποσταγμάτων. Σήμανση Μπράντι. Νομοθεσία).
  5. ΑΡΜΑΝΙΑΚ, ΚΟΝΙΑΚ (Παραγωγή κρασιού για απόσταξη. Μηχανήματα συνεχούς και ασυνεχούς λειτουργίας, παλαίωση. Περιοχές παραγωγής).
  6. ΡΟΥΜΙ (Ζύμωση χυμού ζαχαροκάλαμου, μελάσας, αποστακτικές συσκευές, παλαίωση).
  7. ΒΟΤΚΑ ΤΖΙΝ ΑΚΟΥΑΒΙΤ (Παραγωγή βότκας, τζιν, ακουαβίτ και άλλων αλκοολούχων αρωματισμένων ποτών).
  8. ΟΥΙΣΚΙ (Επεξεργασία αμυλούχων υλών, σακχαροποίηση, φρίξη, πολτοποίηση, ζύμωση απόσταξη παλαίωση.. Περιοχές παραγωγής).
  9. ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Αποστακτικά μηχανήματα ασυνεχούς και συνεχούς λειτουργίας).
  10. ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ (Ζύμωση χυμού φρούτων. Απόσταξη, παλαίωση).
  11. ΛΙΚΕΡ (Λικέρ με εκχύλιση, με απόσταξη, με κρέμα γάλακτος).
  12. ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ (Μέθοδοι μέτρησης περιεκτικότητας σε αλκοόλη αποσταγμάτων και τελικών προϊόντων. Μέτρηση ανωτέρων αλκοολών, αλδεΰδων, εστέρων, πτητικής οξύτητας).
  13. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΑΕΡΙΟ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (Προσδιορισμός των αρωματικών συστατικών των αποσταγμάτων. Έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας).

 

Εργαστηριακό Μέρος

  1. Μέτρηση αλκοολικού τίτλου και χρήση πινάκων (Γυάλινη αποστακτική συσκευή απόσταξης).
  2. Αναμίξεις υδροαλκοολικών διαλυμάτων (Συστολή και διαστολή, αραίωση, ενίσχυση).
  3. Απόσταξη σε χάλκινο αμβυκα – Απόσταξη στέμφυλων στη χάλκινη αποστακτική συσκευή της σχολής.
  4. Συσταση ατμών νερού αλκοόλης – Μέτρηση σύστασης ατμών και διαλύματος νερού αλκοόλης σε ειδική αποστακτική συσκευή.
  5. Απόσταξη με αποστακτική συσκευή με δίσκους – Λειτουργία της αποστακτικής συσκευής 9 δίσκων της Σχολής. Χάραξη καμπυλών λειτουργίας.
  6. Μέτρηση της απαιτούμενη για απόσταξη ενέργεια – Μέτρηση κατανάλωσης λεκτικής ενέργειας, υπολογισμός απόδοσης. Μέτρηση της κατανάλωσης σε νερό ψύξης.
  7. Μετρήσεις ομάδων συστατικών με αναλυτικές μεθόδους – Προπαρασκευή διαλύματος. Μέτρηση πτητικής οξύτητας.
  8. Λειτουργία Αερίου Χρωματογράφου – Συνθήκες λειτουργίας.
  9. Λειτουργία Αεριού Χρωματογράφου – Παρασκευή και χρωματογραφία πρότυπου διαλύματος
  10. Λειτουργία αεριού χρωματογράφου – Χρωματογραφία κλασμάτων απόσταξης κρασιού.
  11. Λειτουργία αεριού χρωματογράφου – Εντοπισμός κορυφών και υπολογισμοί
  12. Λειτουργία αερίου χρωματογράφου. – Μέτρηση περιεκτικότητας σε Ανηθόλη.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Α. Τσακίρη –« Ποτογραφία» Εκδοσεις Ψύχαλου 2007
  2. ΑΑ. Τσακίρη «Σημειώσεις Εργαστηρίου Τεχνολογία και Ανάλυση Αποσταγμάτων »

 

Ξενόγλωσση

  1. https://www.sciencedirect.com/search/advanced