Φυτοπροστασία της Αμπέλου

Κωδικός Μαθήματος:

4.5

Εξάμηνο:

Δ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

Μονάδες ECTS:

6


Καθηγητές Μαθήματος

Γκίζη Δανάη

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος ο φοιτητής-τρια θα είναι σε θέση :

  • Να αξιολογεί για τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης προσβολής και για τις μεθόδους προστασίας από τα διάφορα παθογόνα και να είναι σε θέση να εφαρμόζει το καταλληλότερο από αυτά.
  • Να γνωρίζει τη βιολογία και τα συμπτώματα των διαφόρων παθογόνων του αμπελιού και να είναι σε θέση να επιλέγει την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης αυτών.
  • Να επιλέγει τα πιο κατάλληλα γεωργικά φυτοφάρμακα ανάλογα με τη χημική σύνθεση και την αποτελεσματικότητα τους ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.
  • Να αναλύει και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων συστημάτων καταπολέμησης που εφαρμόζονται σήμερα στην αμπελοκαλλιέργεια και να είναι σε θέση να κρίνει πιο θα εφαρμόσει ανάλογα με τον προορισμό του παραγόμενου προϊόντος.

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των νέων τεχνολογιών
  • Σεβασμός στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

  1. Ασθένειες της αμπέλου: Μυκητολογικές, προκαρυωτικές, ιολογικές και μη μεταδοτικές ασθένειες. Περιγραφή της συμπτωματολογίας, της αιτιολογίας, της βιολογίας και οικολογίας των παθογόνων, καθώς και της επιδημιολογίας και της καταπολεμήσεως των αντιστοίχων ασθενειών.
  2. Εχθροί της αμπέλου: Μορφολογία, βιολογία, οικολογία, συμπτωματολογία των εντόμων-εχθρών της αμπέλου: τύποι ζημιών, οικονομική σημασία, μέθοδοι και μέσα αντιμετώπισης των εχθρών της αμπέλου (Θρίπες, φυλλοξήρα, κοκκοειδή, τζιτζικάκια, ωτιόρρυγχοι και άλλα φυλλοφάγα και ξυλοφάγα κολεόπτερα, ευδεμίδα και άλλα λεπιδόπτερα, δίπτερα). Μορφολογία, βιολογία,
    συμπτωματολογία, οικολογία και καταπολέμηση των νηματωδών σκωληκίων (προαιρετικά παράσιτα, υποχρεωτικά εκτοπαράσιτα, υποχρεωτικά εκτο-ενδοπαράσιτα, υποχρεωτικά ενδοπαράσιτα), ακάρεων και τρωκτικών.
  3. Πρόβλεψη: Μοντέλα πρόβλεψης προσβολής. Τεχνικές ελέγχου και δειγματοληψίας. Μέθοδοι προστασίας φυτικής παραγωγής.
  4. Φυτοπροστασία: Χημική φυτοπροστασία. Γεωργικά φάρμακα (ιστορική ανασκόπηση, κατάταξη). Σκευάσματα γεωργικών φαρμάκων (μορφές, συστατικά ,τυποποίηση). Νομοθεσία για τα γεωργικά φάρμακα. Ιολογική δράση γεωργικών φαρμάκων (μηχανισμοί, εκλεκτικότητα). Χρήση γεωργικών φαρμάκων (επιλογή, εφαρμογή, προφυλάξεις, προβλήματα). Γεωργικά φάρμακα και περιβάλλον
    (υπολείμματα και παράγοντες που επηρεάζουν την υπολειμματικότητα γεωργικών φαρμάκων στο σταφύλι, το έδαφος, τα νερά).
  5. Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία αμπέλου: Γεωργικά φάρμακα και συνδυασμένη αντιμετώπιση. Αρχές και στρατηγικές ολοκληρωμένης καταπολέμησης. Επιδημιολογικά στοιχεία και ανάλυση των βασικών αρχών για επιτυχή και οικονομική μείωση των ζημιών από εχθρούς και ασθένειες. Καλλιεργητικά μέτρα για την μείωση των ζημιών. Αντιμετώπιση των ασθενειών με ανθεκτικές ποικιλίες. Γενετικός έλεγχος και μηχανισμοί αλληλεπίδρασης ξενιστή-παθογόνου.
  6. Βιολογική φυτοπροστασία αμπέλου: Βιολογικά προστατευτικά προϊόντα. Βιολογική αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών. Ωφέλιμα και η βιολογία τους.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. ΡΟΥΜΠΟΣ Ι.: ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ. Εκδόσεις ΣΤΑΜΟΥΛΗ, Αθήνα 2016, ISBN: 9789603519768.
  2. ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ Ι. Ε.: ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Εκδόσεις COPY CITY ΕΠΕ, Αθήνα 2015, ISBN: 978 -960-9551-22-9.
  3. HOFMANN U., KÖPFER P., WERNER A.: Αμπελουργία – βιολογική καλλιέργεια. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ 2003, ISBN 9608336104.
  4. WILCOX W F., GUBLER W D., UYEMOTO J K. : Compendium of Grape Diseases, Disorders, and Pests Second Edition, APS PRESS 2015, ISBN: 978-0-89054-481-5.