Human Resource Management & Leadership

Course Code:

7.4.2

Semester:

7th Semester

Specialization Category:

SC

Course Hours:

ECTS:

3


Course Tutors

Zavali Maria

Course Code: 7.4.2

Semester: 7nth Semester

Hours: 2 Th

ECTS: 3

 

LEARNING RESULTS

The purpose of the course is to understand the basic concepts of Human Resource Management and Leadership, in the enterprises of the wine sector. Course Code: 7.4.2

Semester: Seventh Semester

Category: Specialty

Hours: 2 T

ECTS: 3

 

LEARNING RESULTS

The purpose of the course is for students to understand the basic concepts of Human Resource Management and Leadership, in businesses in the wine sector. The course focuses on the analysis of modern practices adopted by wine and beverage enterprises, the human resource management systems and employee remuneration systems.

LEARNING RESULTS

After the end of the course students will be able to:

  • have understood the basic principles of human resource management and leadership and its practical applications in modern enterprises.
  • participate in the development of human resource management and leadership plans in wine sector businesses.
  • have understood the increased importance of human resource management and leadership in the globalized environment.

 

General Skills

  • Search, analysis and synthesis of data and information, using the necessary technologies.
  • Autonomous work
  • Work in an interdisciplinary environment
  • Teamwork
  • Design and management of sales techniques
  • Promotion of free, creative and inductive thinking
  • Decision making

 

COURSE CONTENT

Theoretical part

  1. Concept and content of Human Resources Management
  2. Strategic planning, human resource planning and forecasting needs.
  3. Job analysis & job description
  4. Attraction and selection.
  5. Individual behavior, Group understanding
  6. Performance management
  7. Education and development.
  8. Employee remuneration systems.
  9. Incentives & Benefits
  10. Career Management
  11. Talent management
  12. Overview, business ethics and social responsibility and equal opportunities management
  13. Labor relations
  14. Health and Safety of workers.
  15. Human resource management and leadership in the globalized environment.
  16. Leadership, characteristics & development
  17. Career management and coaching.

 

STUDENT PERFORMANCE EVALUATION

Language of Evaluation: Greek

Evaluation methods: written examination, oral examination (60%), assignments (40%)

 

RECOMMENDED BIBLIOGRAPHY

Greek bibliography:

  1. Dessler, Gary., Koutroukis Theodoros, Stafyla Amalia (Eds.) “Human Resource Management. Basic Concepts and Contemporary Trends.” Kritiki Publications, 2022.
  2. Tzortzakis K., Thite M., Human Resource Management – Including e-HRM, Rosili CoreView Publications, 2021
  3. R. Wayne Mondy, J. Joseph Martocchio Human Resource Management, Giola Publications, 2017
  4. Torrington D., Hall L., Taylor S. and Atkinson C., Human Resource Management, Broken Hill, 2016.
  5. Bourandas, D. and Papalexandri. N., Human resource management, Benos Publications, 2016.
  6. S. Tyson and A. York Human Resource Management, Giourdas M. Publications, 2004.

 

Foreign bibliography:

  1. David Farnham, HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN CONTEXT: INSIGHTS, STRATEGY AND SOLUTIONS, 2015.
  2. Michael Armstrong, Stephen Taylor, Armstrong’s Handbook of Human Resource Management Practice, 2014.
  3. Derek Torrington, Laura Hall, Stephen Taylor, Carol Atkinson Human Resource Management 9thedn, 2014.

Course Outline

Κωδικός Μαθήματος: 4.4.2

Εξάμηνο: Ζ’ Εξάμηνο

Κατηγορία: Ειδικότητας

Ώρες: 2 Θ

ECTS: 3

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τις βασικές έννοιες της διοίκησης των ανθρωπίνων πόρων και ηγεσίας, με έμφαση στα θέματα του αμπελοοινικού τομέα, των επιχειρήσεων οίνων και ποτών, καθώς και διασυνδεόμενων δραστηριοτήτων τουρισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος ποιότητας ζωής, γαστρονομίας και ευζωϊας, να εξοικειωθούν οι ίδιοι με τεχνικές και πρακτικές  εφαρμογές της διοίκησης των ανθρωπίνων πόρων και ηγεσίας, στοιχεία αναγκαία για την ανταγωνιστική προοπτική του αμπελοοινικού τομέα και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων οίνων και ποτών και να αποκτήσουν δεξιότητες σχετικά με επιλεγμένες τεχνικές της διοίκησης των ανθρωπίνων πόρων και ηγεσίας .

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :

  • εισάγουν τις πτυχές της διοίκησης των ανθρωπίνων πόρων και ηγεσίας και να χειρίζονται θέματα του αμπελοοινικού τομέα και των επιχειρήσεων, που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούνται σ ́αυτόν.
  • συμμετέχουν ενεργά στην εκπόνηση σχεδίων της διοίκησης των ανθρωπίνων πόρων και ηγεσίας του αμπελοοινικού τομέα και συναφών μελετών επιχειρήσεων οίνων και ποτών, όπως και διασυνδεόμενων δραστηριοτήτων.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Ομαδική εργασία
  • Σχεδιασμός και διαχείριση των τεχνικών πωλήσεων
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Λήψη αποφάσεων

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

  1. Έννοια και περιεχόμενο Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων
  2. Στελέχωση, στρατηγικός σχεδιασμός, προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού και ανάλυση εργασίας, προσέλκυση και επιλογή.
  3. Ατομική συμπεριφορά, Κατανόηση γκρουπ
  4. Διαχείριση της απόδοσης, εκπαίδευση και ανάπτυξη.
  5. Αμοιβή και συστήματα αμοιβών.
  6. Κίνητρα & Παροχές
  7. Διαχείριση καριέρας & Διακράτηση
  8. Διοίκηση ταλέντω
  9. Επισκόπηση, επιχειρηματική ηθική και κοινωνική ευθύνη και διαφορετικότητα εργαζομένων
  10. Εργασιακές και υπαλληλικές σχέσεις, Υγεία και Ασφάλεια εργαζομένων.
  11. Δραστηριοποίηση στο διεθνοποιημένο περιβάλλον.
  12. Ηγεσία, χαρακτηριστικά & ανάπτυξή
  13. Διαχείριση καριέρας και coaching.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Γλώσσα Αξιολόγησης: Ελληνική

Μέθοδοι αξιολόγησης: Γραπτή εξέταση, Προφορική εξέταση (60%), Εργασίες (40%)

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Dessler, Gary., Κουτρούκης Θεόδωρος, Σταφυλά Αμαλία (Επιμ.) “Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Βασικές Έννοιες και Σύγχρονες Τάσεις.” Εκδόσεις Κριτική, 2022.
  2. Τζωρτζάκης Κ., Thite Μ., Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων – Περιλαμβάνει και e-HRM, Εκδόσεις Rosili CoreView, 2021
  3. R. Wayne Mondy, J. Joseph Martocchio Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, Εκδόσεις Τζιόλα, 2017
  1. Torrington D., Hall L., Taylor S. και Atkinson C., Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, Broken Hill, 2016.
  1. Μπουραντάς, Δ. και Παπαλεξανδρή. Ν., Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, Εκδόσεις Μπένος, 2016.
  2. S. Tyson και A. York Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, Εκδόσεις Γκιούρδας Μ., 2004.

 

Ξενόγλωσση

  1. David Farnham, HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN CONTEXT: INSIGHTS, STRATEGY AND SOLUTIONS, 2015.
  2. Michael Armstrong, Stephen Taylor, Armstrong’s Handbook of Human Resource Management Practice, 2014.
  3. Derek Torrington, Laura Hall, Stephen Taylor, Carol Atkinson Human Resource Management 9thedn, 2014.