Τεχνολογίες Αξιοποίησης Υποπροϊόντων

Κωδικός Μαθήματος:

8043

Semester:

H' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Κατ' επιλογή υποχρεωτικά ( ΜΕ )

Ώρες:

2 Theory

Μονάδες ECTS:

3



ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές να είναι σε θέση :

  • να εκτιμούν τις δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας των υποπροϊόντων μιας παραγωγικής μονάδας.
  • να παρουσιάζουν τεκμηριωμένες προτάσεις αξιοποίησης των υποπροϊόντων.
  • να συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία εγκαταστάσεων αξιοποίησης των υποπροϊόντων.

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.
  • Αυτόνομη εργασία.
  • Ομαδική εργασία.
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων.
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον.
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
  • Λήψη αποφάσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Αρχές της πράσινης Χημείας και της πράσινης Μηχανικής. Κατηγορίες χρήσης και εκμετάλλευσης των αμπελοοινικών υποπροϊόντων και αυτών της παραγωγής μπύρας και αλκοολούχων ποτών.
  2. Πράσινες μέθοδοι παραλαβής και επεξεργασίας συστατικών – Ι: νερό σε υπερκρίσιμη και υποκρίσιμη κατάσταση, υπερκρίσιμο CO2, ιοντικά ρευστά.
  3. Πράσινες μέθοδοι παραλαβής και επεξεργασίας συστατικών – ΙΙ: Εκχύλιση επιβοηθούμενη με μικροκύματα, υπερήχους και παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο, διαχωρισμός συστατικών με τη χρήση μεμβρανών και πορωδών μέσων.
  4. Θερμοχημικές επεξεργασίες της βιομάζας.
  5. Υδροθερμικές επεξεργασίες της βιομάζας.
  6. Αερόβια και αναερόβια κομποστοποίηση.
  7. Κομποστοποίηση με γεωσκώληκες.
  8. Καύση/αποτέφρωση της βιομάζας.
  9. Παραγωγή βιοκαυσίμων.
  10. Παραγωγή και χρήσεις μονοκυτταρικής πρωτεΐνης.
  11. Ανάκτηση τρυγικού οξέως και χρήσεις αυτού και των παραγώγων του.
  12. Συλλογή και διαχωρισμός διοξειδίου του άνθρακος.
  13. Παραλαβή και χρήσεις του γιγαρτελαίου.
  14. Αξιοποίηση της εξαντλημένης βύνης, του εξαντλημένου λυκίσκου και της μαγιάς.
  15. Αξιοποίηση των βοστρύχων και των ξύλων κλαδέματος της αμπέλου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνόγλωσση:

A1. Βιβλία από την πλατφόρμα ΕΥΔΟΞΟΣ:

  • Βλυσίδης Α. κ.ά. (2014), “Βιομηχανική Ρύπανση”, Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 41957401.
  • Κομίλης Δ. (2021`) “Διαχείρηση και Μηχανική Στερεών Αποβλήτων”, Εκδ. Τζιόλα, ISBN: 9789604189311.

Α2. Αλλα βιβλία και βοηθήματα:

  • Παπακωνσταντίνου Σ.Π. (2021), “Τεχνολογίες αξιοποίησης υποπροϊόντων – Σημειώσεις θεωρείας» (αρχείο pdf διαθέσιμο δωρεάν στους φοιτητές του Τμήματος).
  • Ζουμπούλης Α. κ.ά. (2015). Πράσινη χημεία και τεχνολογία στη βιώσιμη ανάπτυξη (αρχείο pdf & epub διαθέσιμο δωρεάν από την πλατφόρμα: www.kallipos.gr).
  • Βαλαβανίδης Α. & Βλαχογιάννη Θ. (2012), “Πράσινη Χημεία και Πράσινη Τεχνολογία” (αρχείο διαθέσιμο δωρεάν από την σελίδα του ΕΚΠΑ: http://www.chem.uoa.gr/wp-content/uploads /publications /environment/pdf/greenchemistry_gr.rar).

Ξενόγλωσση

  • Bordiga M. ed. (2016), “Valorization of Wine Making By-Products”, CRC Press, ISBN: 9781482255331.
  • Soccol C.R. & al eds (2016), “Green Fuels Technology: Biofuels”, Springer, ISBN: 9783319302058.
  • Lindy J. ed. (2015), “Supercritical Fluid Extraction: Technology, Applications And Limitations”, Novinka, ISBN: 9781634633109.
  • Chemat F. & Cravotto G. eds (2012), “Microwave -assisted Extraction for Bioactive Compounds – Τheory and Practice”, Springer, ISBN: 9781461448303.
  • Fang Z. & al eds (2015), “Production of Biofuels and Chemicals with Ultrasound”, Springer, ISBN: 9789401796248.
  • Baskar Ch. & al eds (2012), “Biomass Conversion: The Interface Of Biotechnology, Chemistry And Materials Science”, Springer, ISBN: 9783642284182.
  • Hornung A. (2014), “Transformation of Biomass: Theory to Practice”, Wiley, ISBN: 9781118693643.
  • Baker R.W. (2012), “Membrane Technology and Applications”, Wiley, ISBN: 9780470743720.
  • Soto-Hernandez M. & al eds (2017), “Phenolic Compounds: Natural Sources, Importance and Applications”, IntechOpen, ISBN: