Καθηγητές Μαθήματος
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι ικανοί :
- Να κατανοήσουν τις έννοιες και την πολιτική ποιότητας, τη στρατηγική των επιχειρήσεων και την εφαρμογή της διοίκησης ολικής ποιότητας σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
- Να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα των συστημάτων διαχείρισης και διοίκησης ποιότητας και να αναπτύξουν δεξιότητες στο σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων.
- Να γνωρίζουν τις αρχές και τις μεθόδους του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων και ποτών και να μπορούν να εφαρμόζουν αυτόν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
- Να κατανοήσουν την λειτουργία της πιστοποίησης και της διαπίστευσης καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου και να είναι σε θέση να οργανώσουν αντίστοιχα εργαστήρια.
- Να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να σχετίζονται με ένα τρόφιμο σε όλα τα στάδια της παραγωγής του και να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ασφαλείας για τα τρόφιμα.
- Να γνωρίζουν την ανάλυση κινδύνων σε κρίσιμα σημεία ελέγχου για τα τρόφιμα και τα ποτά και την εφαρμογή συστήματος HACCP
Γενικές Ικανότητες
- Θεωρητική σκέψη και ικανότητα μετατροπής της θεωρίας σε πράξη.
- Ικανότητα εφαρμογής γνώσεων στην επίλυση προβλημάτων ποιότητας.
- Ικανότητα αναζήτησης, ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων και πληροφοριών από τη διεθνή βιβλιογραφία και χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών σχετικών με την παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
- Απόκτηση του κατάλληλου θεωρητικού και πρακτικού γνωστικού υπόβαθρου ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω εκπαίδευση σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών ειδίκευσης και διδακτορικού.
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Η έννοια της ποιότητας, ποιοτικά χαρακτηριστικά τροφίμων και ποτών, νομοθετικές απαιτήσεις για την ποιότητα τροφίμων και ποτών.
- Αρχές και μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου
- Οργάνωση και εφαρμογή του ποιοτικού ελέγχου και διαπίστευση εργαστηρίων και μονάδων παραγωγής.
- Ποιοτικός έλεγχος – Οργανοληπτικός Έλεγχος, Χημική Ανάλυση, Μικροβιακός Έλεγχος
- Διασφάλιση/Διαχείρηση Ποιότητας και Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management),
- Διοίκηση της Ποιότητας- Εργαλεία βελτίωσης των διαδικασιών κατά την διαχείριση του συστήματος ποιότητας στα πλαίσια του Στατιστικού ελέγχου Διεργασιών.
- Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας – τα πρότυπα της σειράς ISO 9000, BRC, IFS
- Εφαρμογές του συστήματος ISO 9000 στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
- Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων – πρότυπο ISO 22000
- Έννοια και Αρχές του συστήματος HACCP, κατηγορίες κινδύνων, καθορισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs) και καθορισμός των κρίσιμων ορίων των CCPs
- Εφαρμογές του συστήματος HACCP στα ποτά
- Πρότυπα για την παραγωγή/διαπίστευση ειδικών κατηγοριών τροφίμων και ποτών (βιολογικών, προϊόντων χωρίς αλλεργιογόνα, προϊόντων για χορτοφάγους, κ.λ.π.)
- Βελτίωση της Ποιότητας, Πολιτική Ποιότητας και Στρατηγική των Επιχειρήσεων
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Τσάκνης Γιάννης. Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου. 2008
- Αρβανιτογιάννης, Ι. Σ., Ευστρατιάδης, Μ. Μ., Μπουντουρόπουλος, Ι. Δ., ISO 9000 και ISO 14000, UNIVERSITY STUDIO PRESS (2000).
- Τζιά, Κ., Τσιαπούρης, Α., Ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP) στη βιομηχανία τροφίμων, Παπασωτηρίου (1996).
- Καζάζης, Ι., Γενικός Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων, ΟΕΔΒ (1995).
Ξενόγλωσση
- Stevenson, K.E., Bernard, T., HACCP: A systematic approach to food safety. CTI Publications (1999)
- Early, R., Guide to Quality Management Systems for the Food Industry. Blackie Academic & Professional, Chapman & Hall, Glasgow (1995).
- Codex Alimentarius Commission, Principles and Guidelines for the conduct of microbial risk assessment. CAC/GL-30 (1999).
Συναφή επιστημονικά περιοδικά
- The Joint Commission Journal on Quality and Safety
- The Joint Commission Journal on Quality Improvement
- QRB – Quality Review Bulletin
- International Journal of Applied Quality Management