Ποιότητα και Ασφάλεια Ποτών

Κωδικός Μαθήματος:

6.2

Semester:

ΣΤ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΕΥ )

Ώρες:

Μονάδες ECTS:

3



Καθηγητές Μαθήματος

Κουσίση Ελισάβετ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι ικανοί :

  • Να κατανοήσουν τις έννοιες και την πολιτική ποιότητας, τη στρατηγική των επιχειρήσεων και την εφαρμογή της διοίκησης ολικής ποιότητας σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
  • Να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα των συστημάτων διαχείρισης και διοίκησης ποιότητας και να αναπτύξουν δεξιότητες στο σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων.
  • Να γνωρίζουν τις αρχές και τις μεθόδους του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων και ποτών και να μπορούν να εφαρμόζουν αυτόν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Να κατανοήσουν την λειτουργία της πιστοποίησης και της διαπίστευσης καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου και να είναι σε θέση να οργανώσουν αντίστοιχα εργαστήρια.
  • Να αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να σχετίζονται με ένα τρόφιμο σε όλα τα στάδια της παραγωγής του και να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ασφαλείας για τα τρόφιμα.
  • Να γνωρίζουν την ανάλυση κινδύνων σε κρίσιμα σημεία ελέγχου για τα τρόφιμα και τα ποτά και την εφαρμογή συστήματος HACCP

 

Γενικές Ικανότητες

  • Θεωρητική σκέψη και ικανότητα μετατροπής της θεωρίας σε πράξη.
  • Ικανότητα εφαρμογής γνώσεων στην επίλυση προβλημάτων ποιότητας.
  • Ικανότητα αναζήτησης, ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων και πληροφοριών από τη διεθνή βιβλιογραφία και χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών σχετικών με την παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
  • Απόκτηση του κατάλληλου θεωρητικού και πρακτικού γνωστικού υπόβαθρου ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω εκπαίδευση σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών ειδίκευσης και διδακτορικού.
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρητικό Μέρος

  1. Η έννοια της ποιότητας, ποιοτικά χαρακτηριστικά τροφίμων και ποτών, νομοθετικές απαιτήσεις για την ποιότητα τροφίμων και ποτών.
  2. Αρχές και μέθοδοι ποιοτικού ελέγχου
  3. Οργάνωση και εφαρμογή του ποιοτικού ελέγχου και διαπίστευση εργαστηρίων και μονάδων παραγωγής.
  4. Ποιοτικός έλεγχος – Οργανοληπτικός Έλεγχος, Χημική Ανάλυση, Μικροβιακός Έλεγχος
  5. Διασφάλιση/Διαχείρηση Ποιότητας και Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management),
  6. Διοίκηση της Ποιότητας- Εργαλεία βελτίωσης των διαδικασιών κατά την διαχείριση του συστήματος ποιότητας στα πλαίσια του Στατιστικού ελέγχου Διεργασιών.
  7. Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας – τα πρότυπα της σειράς ISO 9000, BRC, IFS
  8. Εφαρμογές του συστήματος ISO 9000 στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
  9. Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων – πρότυπο ISO 22000
  10. Έννοια και Αρχές του συστήματος HACCP, κατηγορίες κινδύνων, καθορισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs) και καθορισμός των κρίσιμων ορίων των CCPs
  11. Εφαρμογές του συστήματος HACCP στα ποτά
  12. Πρότυπα για την παραγωγή/διαπίστευση ειδικών κατηγοριών τροφίμων και ποτών (βιολογικών, προϊόντων χωρίς αλλεργιογόνα, προϊόντων για χορτοφάγους, κ.λ.π.)
  13. Βελτίωση της Ποιότητας, Πολιτική Ποιότητας και Στρατηγική των Επιχειρήσεων

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Τσάκνης Γιάννης. Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου. 2008
  2. Αρβανιτογιάννης, Ι. Σ., Ευστρατιάδης, Μ. Μ., Μπουντουρόπουλος, Ι. Δ., ISO 9000 και ISO 14000, UNIVERSITY STUDIO PRESS (2000).
  3. Τζιά, Κ., Τσιαπούρης, Α., Ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (HACCP) στη βιομηχανία τροφίμων, Παπασωτηρίου (1996).
  4. Καζάζης, Ι., Γενικός Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων, ΟΕΔΒ (1995).

 

Ξενόγλωσση

  1. Stevenson, K.E., Bernard, T., HACCP: A systematic approach to food safety. CTI Publications (1999)
  2. Early, R., Guide to Quality Management Systems for the Food Industry. Blackie Academic & Professional, Chapman & Hall, Glasgow (1995).
  3. Codex Alimentarius Commission, Principles and Guidelines for the conduct of microbial risk assessment. CAC/GL-30 (1999).

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  • The Joint Commission Journal on Quality and Safety
  • The Joint Commission Journal on Quality Improvement
  • QRB – Quality Review Bulletin
  • International Journal of Applied Quality Management