Μηχανική Φυσικών Διεργασιών

Κωδικός Μαθήματος:

4.3

Semester:

Δ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΕΥ )

Ώρες:

Μονάδες ECTS:

3



ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν τις αρχές και τις τεχνικές των φυσικών διεργασιών στις συνήθεις πρακτικές, που αφορούν σε:

  • Μηχανική των ρευστών
  • Μεταφορά θερμότητας και μάζας
  • Διεργασίες σε σωματιδιακά στερεά για τις ανάγκες του εξοπλισμού των οινοποιείων, ζυθοποιείων και των λοιπών βιομηχανιών αλκοολούχων ποτών.

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Ανάπτυξη της δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή (Μονάδες και διαστάσεις, ισοζύγια μάζας και ενέργειας)
  2. Στατική – Δυναμική συμπεριφορά των ρευστών (Βασικές αρχές της ροής των ρευστών)
  3. Ροή ρευστών σε επιφάνειες και αγωγούς (Ροή πολυφασικών μιγμάτων).
  4. Άντληση και ανάμιξη
  5. Βασικές αρχές και νόμοι της Θερμοδυναμικής
  6. Νόμοι των αερίων – Αέρια βιομηχανίας (διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο κλπ), χαρακτηριστικά και ιδιότητες
  7. Ατμός
  8. Μεταφορά θερμότητας
  9. Εναλλάκτες
  10. Παστερίωση
  11. Εξάτμιση
  12. Απόσταξη
  13. Εκχύλιση – Προσρόφηση
  14. Απορρόφηση – Διύγρανση
  15. Διαχωρισμοί με μεμβράνη
  16. Κρυστάλλωση
  17. Σωματιδιακά στερεά
  18. Κοσκίνηση – καθίζηση
  19. Διήθηση – Φυγοκέντριση – Επίπλευση

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Ν. Π. Ζόγκζας «Βασικές Αρχές Μηχανικής Τροφίμων», Εκδόσεις Τζιόλα, 2017
  2. Α. Λαμπρόπουλος, Στ. Ανέστης «Μηχανικές και θερμικές διεργασίες των τροφίμων – Θεωρία», Εκδ. ΠΥΛΕΣ 2005
  3. Α. Λαμπρόπουλος, Στ. Ανέστης «Μηχανικές και θερμικές διεργασίες των τροφίμων – Εργαστηριακό εγχειρίδιο», Εκδ. ΠΥΛΕΣ 2005
  4. W.L. McCabe, J.C. Smith and P. Harriott «Βασικές Φυσικές Διεργασίες Μηχανικής, 6η έκδ.», Eκδ. Τζιόλα 2003.

 

Ξενόγλωσση

  1. Charm S.E., The fundamentals of Food Engineering, AVI Publ. Cp. Westport, Conn.
  2. Remman J.G., Butters J.R., Cowell N.D. and Lilly , Food Engineering Operations, Elsevier Science Publ.
  3. Loncin M. and Merson R.L., Food Engineering Principles and selected applications. Acad. Press . N.Y.