Καθηγητές Μαθήματος
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι ο φοιτητής θα είναι ικανός να:
- γνωρίζει βασικές αρχές που διέπουν την Βιοκατάλυση.
- να μπορεί να εξηγεί τις φυσικές σταθερές και την χημική συμπεριφορά των ενζύμων βασισμένος στις κινητικές τους ιδιότητες.
- να μπορεί να προσδιορίσει ποσοτικά ουσίες βασιζόμενος σε ενζυμικές αντιδράσεις
- εφαρμόζει τις τεχνικές της ενζυμικής τεχνολογίας για την βελτιστοποίηση της παραγωγής του κρασιού.
- να γνωρίζει τις βασικές κατηγορίες των ένζυμων και να μπορεί να προβλέπει την χημική συμπεριφορά τους και να την εφαρμόζει σε οινολογικές πρακτικές
Γενικές Ικανότητες
- Έρευνα, ανάλυση και σύνθεση στοιχείων και πληροφοριών για τη χρήση των απαραίτητων τεχνικών και της τεχνολογίας
- Ανάπτυξη της δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- Αυτόνομη εργασία
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή στην Ενζυμολογία, ονομασία και κατάταξη ενζύμων.
- Περιγραφή των βιολογικών καταλυτών, ενζυμική κατάλυση.
- Δομή των ενζύμων, ενεργός περιοχή, ειδικότητα.
- Ενζυμική δραστικότητα – Παράγοντες που επηρεάζουν την δραστικότητα των ενζύμων (pH, θερμοκρασία, κ. λ. π.).
- Στοιχεία ενζυμικής κινητικής
- Αντιστρεπτοί και μη αντιστρεπτοί αναστολείς των ενζύμων – Τρόποι μέτρησης της δράσης των αναστολέων.
- Υδρόλυση της π-νιτρο-φαινυλο-γλυκοπυρανόζης παρουσία του ενζύμου β-γλυκοζιδάση. Μέτρηση της ενζυμικής δραστικότητας της β-γλυκοζιδάσης.
- Υπολογισμός των κινητικών παραμέτρων KM, Vmax της β-γλυκοζιδάσης με την παρουσία γλυκόζης και φρουκτόζης.
- Βασικά ένζυμα σακχαρομυκήτων και η δράση τους – Βασικά ένζυμα της ωρίμανσης του σταφυλιού
- Απομόνωση και καθαρισμός των ενζύμων από διάφορες πηγές
- Εφαρμογές των ενζύμων – Βιομηχανικά ένζυμα και εφαρμογές βιομηχανικών ενζύμων
- Περιγραφή δράσης μελασών για την παραγωγή σακχαροδιαλυμμάτων.
Εργαστηριακό Μέρος
- Προσδιορισμός της αιθανόλης με ενζυμικές αντιδράσεις
- Προσδιορισμός της γλυκόζης και της φρουκτόζης με τη μέθοδο των ενζυμικών αντιδράσεων
- Ποσοτικός προσδιορισμός γλυκερίνης με ενζυμικές αντιδράσεις
- Υπολογισμός ενεργότητας λιπάσης
- Υπολογισμός KM, Vmax λιπάσης
- Προσδιορισμός KM, Vmax με ακινητοποιημένη λιπάση επαναχρησιμοποιήσιμη
- Προσδιορισμός ενεργότητας β-γλυκοζιδάσης φασματοφωτομετρικά, κατά την υδρόλυση της π-νιτρο-φαινύλ-γλυκοπυρανόζης
- Προσδιορισμός κινητικών παραμέτρων Vmax, KM της β-γλυκοζιδάσης κατά την υδρόλυση της π-νιτρο-φαινύλ-γλυκοπυρανόζης.
- Μέτρηση των κινητικών παραμέτρων KM, Vmax της β-γλυκοζιδάσης, παρουσία αναστολέα (γλυκόζη, φρουκτόζη).
- Ποσοτικός προσδιορισμός μηλικού οξέος με ενζυμικές αντιδράσεις
Ελληνική
- Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία, Ένζυμα –Τεύχος Β1 ».
- Αντώνη Τρακατέλλη, «Βιοχημεία –Τεύχος Β2 », Θεσσαλονίκη 1976
- Lubert Stryer, « Βιοχημεία », Τόμος Ι, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο (1997)
- Γ. Γεωργάτσου, Τ. Α. Γιουψάνη, Δ.Α. Κυριακίδη, «Ενζυμολογία», Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη (2001)
Ξενόγλωσση
- Beutler, H. –O. (1984) “Methods of Enzymatic Analysis” (Bergmeyer, H.U., ed.) 3rd ed., 598-606; Νerlag Chemie, Weinheim, Deerfield Beach/Florida, Basel
- Boehringer Mannheim Biochemica “Methods of Enzymatic Food Analysis” (1984)
- Alan Fersht, “Enzyme Structure and Mechanism”, 2nd Editiοn, W.H. Freeman.
- Xaνier Malcata F., Reyes R. H., Garcia S. H., Hill G. C., Amundsοn H.C. and Jr. “Immοbilized Lipase Reactors fοr Modification οf Fats and Οils- A Reνiew”, Νο 67, nο. 12, JAΟCS, (1990).
- Mollering, H. (1985) in Methods of Enzymatic Analysis (Bergmeyer, H.U., ed.) 3rd, vol. VII, pp. 39-47, Verlag Chemie, Weinheim, Deerfield Beach/Florida, Basel.
- Ribéreau- Gayon, D. Dubourdieu, B. Donèche, A. Lonvaud, “Handbook of Enology”, Volume 1, “The Microbiology of Wine and Vinifications”, (2000) John Wiley & Sons, Ltd.